De unde provin perlele?
Perlele au trezit interesul oamenilor inca din timpurile stravechi datorita modului in care se formeaza si a legendelor asociate. In majoritatea culturilor, se considera ca perlele aduc noroc si fericire.
In Roma antica, perlele erau deosebit de pretuite de catre aristocrati, fiind singurii care aveau dreptul sa le poarte.
In China, perlele simbolizau bogatia, intelepciunea, demnitatea si puterea, iar in India, prolificitatea.
Perlele erau considerate un simbol al lacrimilor, iar in Japonia ele insemnau noroc. In Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei fata de Dumnezeu, ele fiind mentionate in Noul Testament.
Pinctada margaritifera
Perle naturale se formeaza atunci cand un parazit microscopic accidental intra intr-o molusca bivalva si se sedimenteaza in interiorul ei. Pentru a se proteja molusca secreta sidef (carbonat de calciu si conchiolin) pentru a acoperi elementul iritant. Aceasta secretie se repeta continuu, iar iritantul se acopera de tot mai multe straturi producand astfel o perla. Prin urmare, nu toate perlele naturale sunt rotunde, ci uneori au o forma neregulata, in functie de iritant. Acesta poate fi orice, cum ar fi un graunte de nisip, un rest organic, un tesut de origine animala, etc. Perlele care se formeaza natural au nevoie de mai multi ani, zeci de ani in anumite cazuri, ceea ce le face rare si foarte scumpe. Peste o mie de cochilii trebuie desfacute pentru a gasi un margaritar de valoare.
Orice molusca cu cochilie poate produce una prin procese naturale, dar nu toate sunt evaluate ca pietre pretioase. Doar cateva specii de scoici de margaritar apartinand familiei Pteriidae sunt perlele care au valoare si sunt “perle adevarate”.
Perlele naturale devin tot mai rare, fapt pentru care in zilele noastre se obtin tot mai multe perle de cultura (crem, roz, negre), Japonia detinand 90% din productia de perle a lumii. O perla de cultura se formeaza in termen de un an.



Perle de cultura
Valoarea unei perle depinde de natura sa, de dimensiune, forma, calitatea suprafetei si luciu. Perlele naturale se pot distinge de cele de cultura folosind tehnicile de testare a pietrelor pretioase. Cele naturale vor prezenta o serie de inele concentrice, in timp ce acelea de cultura vor fi netede.
Am so eu Perle de la bunica