Din misterele Turciei … “mierea nebuna” sau deli bal
Din misterele Turciei … “Mierea nebuna” sau deli bal
In regiunea Trabzon (nordul Turciei), situata pitoresc pe coasta Marii Negre, cresc doua specii de rhododendron (Rhododendron luteum şi Rhododendron ponticum), ale caror flori contin o neurotoxina naturala, grayanotoxina, care consumata, chiar si in cantitati mici, determina halucinatii. Albinele care se hranesc din ele nu sunt atrase si de alte specii, de aceea mierea care rezulta este pura si foarte concentrata… nu degeaba a fost numita “mierea nebuna” sau deli bal, avand in vedere efectele pe care le produce …
Rhododendron luteum
Rhododendron ponticum
“Mierea nebuna” poate determina scaderea tensiunii arteriale, neregularitati in bataile inimii, greata, senzatie de amorteala, lesin, halucinatii, convulsii, si, in cazuri rare, poate duce chiar si la moarte.
Cu toate acestea, localnicii o folosesc des deoarece ei spun ca ea este utila – daca este consumata in cantitati mici – pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a unor boli de stomac, precum si pentru imbunatatirea performantelor sexuale.
Mierea este preparata si consumata diferit de sortimentele obisnuite. Nu se pune in ceai si nici nu se intinde pe paine, ci se fierbe in lapte si se consumă apoi inainte de micul dejun, pe stomacul gol.
Acest sortiment de miere este cultivat legal si are consumatorii ei fideli, dar cu toate acestea magazinele de unde poate fi cumparata sunt destul de greu de gasit. Apicultorii evita sa o vanda turistilor pentru ca acestia nu stiu sa o consume si apar deseori cazuri de intoxicatie in randul lor.
“Mierea nebuna” este o delicatesa traditionala in Turcia; acest tip de miere nu se produce in alte tari.
Care este explicatia acestui lucru?
Dintre cele aproximativ 700 de specii de rhododendron raspandite pe glob, doar 2 specii contin aceasta neurotoxina; in Turcia, aceste 2 specii prospera datorita climei calde si umede de pe pantele muntilor de langă Marea Neagra.
Astfel, deli bal ramane una din misterele Turciei. Iar cei care vor sa o guste trebuie sa tina cont ca orice lucru bun este indicat sa fie consumat in cantitati mici, deoarece orice exces poate fi, in acest caz, chiar riscant pentru sanatate. Si stiim cu totii ca “nu exista in viata nimic mai bun ca sanatatea”, asa cum ne spune un vechi proverb.