Painea albinelor
Pastura sau “Painea albinelor” este un produs deosebit de valoros al stupului. Albinele aduc polenul in stup, il depoziteaza in celule, il preseaza cu capsorul, il amesteca cu putina miere, enzime si alte substante nutritive din glandele salivare folosite ca liant pentru grauncioarele de polen, apoi deasupra pun un strat protector de miere. Aici, sub influenta microorganismelor, a temperaturii si a umiditatii ridicate din stup, polenul trece printr-o serie de transformari biochimice si modificari structurale, transformandu-se, dupa o perioada de timp de fermentare naturala, in pastura. (Painea albinelor)
Datorita faptului ca transformarile suferite de polen sunt biochimice, produsul rezultat este diferit de polenul initial. Transformarea polenului in pastura presupune mai multe etape:
- prima etapa consta in dezvoltarea bacteriei Pseudomonas, aeroba, care va consuma intreaga cantitate de oxigen, ceea ce conduce in final la moartea acestor bacterii, prin autoasfixiere.
- a doua etapa se produce prin dezvoltarea unei bacterii anaerobe, Lactobacillus, care foloseste glucidele ca sursa de oxigen, producand in schimb acid lactic, concentratia acestuia ajungand la 3.2%; de asemenea creste concentratia de vitamine din grupa B.
Pastura are culoare cafenie inchisa si gust dulce-amar-acrisor datorita procesului de fermentare. (Painea albinelor)
De retinut!
- Pastura este un aliment bogat in carbohidrati, proteine, vitamine, aminoacizi si acid lactic pentru hrana albinei.
- Este un produs natural mai valoros decat polenul datorita continutului mai mare in zaharuri simple, vitamina K, enzime si aminoacizi, precum si a aciditatii sporite, ce o face usor asimilabila.
- Fata de polen, valoarea nutritiva si antibiotica a pasturii este de 3 ori mai mare. (Painea albinelor)