Categories: Natura

Campionii seductiei

Campionii seductiei

Pasarile pot fi considerate campionii seductiei, pe buna dreptate! Toate manifestarile premergatoare actului de reproducere (dansul, cantecul sau oferirea de mici “cadouri”) ajuta pasarile sa-si gaseasca partenerul corespunzator, sa inlesneasca recunoasterea lui, si, sa se asigure ca ambii sunt gata de imperechere la momentul respectiv. Fiecare specie are propriul ritual, si chiar pe plan local se pot observa diferente subtile in felul in care doua pasari decid sa formeze un cuplu.

Gradinarul de satin isi decoreaza cuibul cu diverse obiecte colorate: cochilii de melc, nasturi, margele, flori viu colorate etc, apoi asteapta ca o femela sa fie atrasa de casuta lui… Aceste cuiburi sunt unice pentru ca sunt folosite doar in perioada imperecherii. Dupa imperechere femela isi construieste un cuib in alta zona, unde isi va depune ouale si va cloci.

Pentru a-si impresiona femela, masculul de pasarea paradisului isi desface aripile frumoase si isi prezinta penele lungi de pe coada in forma de evantai. Pentru a-si spori sansele, el executa si un dans si canta zgomotos.

Masculul de corcodel, dupa ce ii da tarcoale femelei, plonjeaza in apa pentru a-i aduce pesti, sau alge, si ii ofera acest souvenir prin repetate miscari ale capului de la stanga la dreapta, de parca ar zice intr-una NU. Femela repeta aceleasi miscari, ca in oglinda, si ambii parteneri incep sa dea repede din cap, se apropie si se indeparteaza unul de altul, se scufunda simultan si revin la suprafata in mod sincron, şi la un moment dat isi iau avant pe suprafata apei si alearga repede dand concomitent din aripi.

Paunul isi seduce viitoarea partenera etalandu-si penele lungi si colorate. Cu cat acestea au mai multe cercuri colorate, asa numitii “ochi de paun”, cu atat paunul va avea mai mare succes.

Pescarusul albastru isi “rasfata” iubita; dupa o lunga urmarire de-a lungul apei, masculul ii ofera femelei un peste drept cadou. Cu cat pestele este mai mare, cu atat intalnirea lor va dura ai mult.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago