Categories: Natura

De ce au disparut dinozaurii?

De ce au disparut dinozaurii?

Studii recente arata ca in ultimele 600 de milioane de ani au avut loc mai multe disparitii masive de specii. Aceste disparitii au schimbat flora si fauna fiecarei ere si s-au petrecut periodic, la intervale regulate. S-au dezvoltat diferite teorii asupra acestui subiect controversat, dar cu toate acestea, discutiile continua, multi paleontologi fiind de parere ca exista inca prea putine dovezi in sprijinul oricareia dintre ele.

Dupa cum stim, acum 65 milioane de ani, un eveniment extraordinar a dus la disparitia majoritatii speciilor de dinozauri. Doar un grup mic de dinozauri zburatori au supravietuit si sunt cunoscuti sub numele de “pasari”. Acest lucru inseamna ca, de fapt, clasificarea sistematica a vertebratelor ar trebui sa includa: agnatele, pestii, amfibienii, reptilele, mamiferele si “dinozaurii”. Tot astfel am putea gandi ca, de fapt, “grupul pasarilor” este o parte din clasa “dinosauria” si prin urmare, nu ar fi exagerat daca am afirma ca Dinozaurii mai sunt inca in viata, aici si acum!

Exista mai multe teorii referitoare la disparitia dinozaurilor, dar trei dinte ele par cele mai probabile:

  1. Ipoteza producerii unor fenomene naturale

    Aceasta teorie sugereaza ca disparitia dinozaurilor a fost cauzata de efectele generate de marile schimbari climatice. Topirea ghetarilor si a calotelor polare a dus la cresterea nivelului apelor oceanice, ceea ce a avut ca urmari diminuarea salinitatii apelor marine si inundarea multora dintre regiunile uscatului. Fauna si flora planetei au avut si ele de suferit din cauza cresterii si apoi a scaderii nivelului oceanelor: dupa inundatii puternice, aparitia zonelor inguste de pamant dintre continente a favorizat raspandirea bolilor printre vietati si plante, iar competitia pentru spatiu, hrana si apa a devenit foarte puternica, speciile incepand sa dispara rand pe rand. Desi acest proces a fost foarte lent, speciile de plante si de animale existente pe atunci nu au avut timpul necesar pentru a se adapta noilor conditii de mediu si au disparut.

  2. Ipoteza ciocnirii cu un corp extraterestru

    Initial aceasta teorie a fost enuntata in termenii urmatori:

    Acum 65 milioane de ani un asteroid urias a cazut din cer, lovind Pamantul cu o viteza de cca 16 km pe secunda (92.000 km/ora). Cantitatea imensa de energie eliberata la impact a dus la declansarea unor dezastre naturale: furtuni, tsunami, inghet, iar mai tarziu, instalarea intunericului cu efect de sera, ploi acide si incendii la scara globala. Cand s-a restabilit linistea, jumatate din flora si fauna planetei disparuse deja. Istoria Pamantului o luase pe un drum nou si neasteptat.”

    In opinia autorilor acestei teorii, disparitia dinozaurilor a fost brusca si a durat doar cativa ani. Animalele marine si terestre precum si un numar incredibil de plante au murit rapid. Extinctia de acum 65 milioane de ani este denumita “granita K – T (Cretacic – Tertiar)”, datorita prezentei unui strat subtire de argila atat pe fundul marilor cat si pe uscat, considerat drept limita geologica. Se presupune ca acest strat ar fi putut sa se depuna dupa impactul unui corp extraterestru cu Pamantul, stratul avand o concentratie mare de iridiu, un element foarte rar in scoarta terestra. Momentul impactului si consecintele sale sunt imposibil de determinat cu precizie, dar probabil ca, procesul de extinctie nu a durat mai mult de 50 de ani. Daca un astfel de meteorit s-ar ciocni de pamant, efectul impactului ar fi echivalent cu explozia simultana a milioane de bombe atomice. Se presupune ca impactul corpului ceresc asupra Terrei a avut consecinte serioase asupra vietii terestre. Praful din atmosfera a impiedicat patrunderea luminii catre suprafata terestra, iar intunericul si frigul au luat in stapanire planeta. Milioane de plante si de animale au pierit. Deoarece impactul s-a produs probabil in ocean, o cantitate mare de vapori au ajuns in atmosfera. Chiar si dupa depunerea prafului, o cantitate imensa de vapori a ramas in atmosfera timp indelungat producand un efect invers: incalzirea atmosferei si cresterea cantitatii de precipitatii. Caldura produsa de impact a favorizat combinarea oxigenului cu azotul, ducand la producerea ploilor acide care au modificat astfel Ph-ul apei oceanice. Multe dintre speciile de plante si animale care au supravietuit frigului, au disparut ulterior datorita incalzirii extreme. Numai animalele mici si-au gasit probabil adaposturi si au intrat probabil in hibernare, cateva dintre speciile de pasari, crocodili, broaste si mamifere scapand de disparitie.

    Studiile efectuate in Marea Caraibilor, spre granita de nord a peninsulei Yucatan, indica aceasta zona ca posibil loc de impact. Craterul identificat, numit Chichulub, masoara 229 mile in diametru si se gaseste la o adancime marina de 1100 m.

  3. Ipoteza unor evenimente vulcanice

    Ipoteza sugereaza ca disparitia dinozaurilor s-ar fi datorat unei imense eruptii vulcanice care a avut loc candva intre 68 si 64 milioane de ani, in India. Aceasta eruptie a eliberat o cantitate imensa de energie si o mare masa de gaze, lava si praf, intunecand planeta si producand schimbari de mediu la suprafata sa. Prezenta unui strat gros si intins de lava (roca bazaltica) in regiunea indiana Deccan ar putea fi rezultatul unor astfel de eruptii gigantice care se presupune ca ar fi avut loc la sfarsitul Cretacicului. Disparitia dinozaurilor nu s-ar fi produs subit ci de-a lungul unui proces lent de cel putin 500.000 de ani.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago