Categories: Diverse

Intrebari si raspunsuri de pe tot globul (Partea I)

Intrebari si raspunsuri de pe tot globul (Partea I)

Cine a inventat scrisul?

Scrisul a fost inventat de sumerieni in mileniul IV i. Hr.. Acestia au inventat scrierea cuneiforma, au construit primele orase civilizate, printre care Babilonul, au initiat primele schimburi comerciale cu alte popoare si au facut descoperiri in domeniul astrologiei si astronomiei.

Prima carte publicata a fost “Epopeea lui Ghilgames” (in anul 3000 i. Hr.), fiind scrisa cu alfabetul cuneiform, bazat pe simboluri. Aceasta carte s-a pastrat, lacunar, pe 12 tablite de lut si in ea se prezinta faptele eroice ale lui Ghilgames, legendarul rege al cetatii Uruk.

De unde provine numele de Calea Lactee?

Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar. Conform unei legende grecesti si romane, zeita Hera a turnat putin lapt din cer, din care s-a format Calea Lactee. Romanii au numit-o Via Lacteea, adica drum format din lapte.

Galaxia noastra, Calea Lactee, este formata din aproximativ 300 de miliarde de stele.

De ce locuitorii autohtoni ai Americii de Nord se numesc indieni?

In secolul al XV-lea, Cristofor Columb a navigat catre India. Cel putin asa a crezut el, ca merge spre India, dar dupa cinci saptamani de navigare a ajuns pe o insula, despre care a crezut ca apartine de India si pe locuitorii acestei insule i-a numit indieni. De fapt acest pamant descoperit de el a fost America.

Cristofor Columb a murit cu convingerea ca el a descoperit drumul catre India.

Cel care a descoperit constient America a fost Amerigo Vespucci, un explorator italian.

Din ce se fabrica hartia?

Hartia obtinuta din plante, respectiv papirusul, era folosit de egipteni inca din anul 4000 i.Hr..

Cea dintai hartie din deseuri (din scoarta de copaci, din resturi de canepa, din carpe şi din plase vechi de pescari) a fost inventata in China în anul 105 de un secretar de la Curtea Imperială, pe nume Tsai-lun.

Treptat, cei care produceau hartia din deseuri, s-au confruntat cu o lipsa a acestor materii prime la nivel mondial. In această situatie, se impunea gasirea altei surse din care sa se fabrice hartia. Francezul Antoine Ferchault de Reaumur a sugerat folosirea lemnului (a celulozei), dupa ce a studiat felul ingenios in care viespile isi construiesc stupii si, anume, acestea mesteca cu maxilarele lemnul putred; in cavitatea bucala lemnul rumegat este amestecat cu saliva si supus actiunii mai multor enzime, rezultand o masa lipicioasa, care, in contact cu aerul, se transforma in hartie de culoare sura.

Cele mai cautate materiale celulozice pentru fabricarea hartiei sunt pulpa lemnoasa a unor arbori de esenta moale, de obicei coniferele. Fabricarea pastei  implica intr-o prima etapa maruntirea lemnului in fibre fine. Apoi rumegusul se amesteca cu apa, lipici si alte substante. Aceasta imbibare trece prin masina de produs hartie, printr-o sita mare de metal. Asa se evapora si materialul se uneste, rezultand hartia.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago