Categories: Natura

Noapte buna, Mos Arici!

Noapte buna, Mos Arici!

Ariciul este animalul indragit de copii inca de mici. De la personajul de desene animate, ghicitorile binecunoscute, pana la renumitele povestioare ale fratilor Grimm (“Iepurele si ariciul”), Lev Tolstoi (“Ariciul si iepurele”), poezia Otiliei Cazimir (“Ariciul – imparat”), a lui Tudor Arghezi (“Arici, arici, bogorici”) si a lui Tony Wolf (“Ariciul”), toate s-au perindat prin fata noastra de-a lungul timpului si ne-au trezit simpatia pentru Mos Arici.

Si, pe buna dreptate, Mos Arici este un animal de-a dreptul fascinant, cu un mod de viata interesant si cu un rol esential in ecosistem. Un singur arici poate curata gradina de insecte daunatoare (larve si adulti de carabusi, greieri, tantari), dar si de melci si omizi, consumand circa 250 grame intr-o noapte. In meniul lui mai intra: fructe, radacini de plante, ciuperci, miriapode, viermi, broaste, serpi, oua de pasari, soareci.

Aricelul Tepelica,

Rotunjor si cu burtica,

Rontaie un mar cu spor,

“Casuta” lui viermisor.

Atunci cand e amenintat

Ghem se strange de indat`.

“Urzicati” de tepii lui

Dusmanii–si pun pofta-n cui!

Este sperios din fire,

Si mai are-o naravire …

Pe nasucul lui cu puf

Pufneste intruna: “PUF!”. (“Ariciul”, Tony Wolf)

Din vremuri stravechi, aricii au trezit aprecierea si simpatia oamenilor: romanii chiar sarbatoreau, pe 2 februarie, Ziua Ariciului. Era data la care se credea ca aricii isi parasesc ascunzatoarea in care au hibernat si se arata din nou oamenilor.

Stiati ca…..

  • Ariciul este mare mester in vanarea viperelor, fiind imun la veninul acestora? Mai mult chiar, are o rezistenta neobisnuita la otraviri. El rezista pana la o doza de 5 g de cianura de potasiu, cunoscuta drept una dintre cele mai puternice substante toxice.
  • Fiecare arici are in jur de 5000 – 7000 de tepi si ca fiecare tep rezista aproximativ un an, dupa care altul nou creste in loc ?
  • Ariciul poate detecta frecvente de pana la 45 KHz (omul poate detecta doar pana la 20 KHz )? Acest fapt ii permite ariciului sa auda chiar si zgomotul produs de o omida in timp ce rontaie o frunza.

In sezonul cald Mos Arici nu sta degeaba! Astfel, inca din iunie, el incepe sa manance in exces pentru a-si asigura o conditie optima care sa-i permita sa hiberneze pana in lunile februarie – martie, cand se trezeste din somn.

In timpul hibernarii temperatura corpului ii scade foarte mult, iar respiratia abia daca i se mai simte. Ariciul are o glanda speciala care pe parcursul hibernarii ii urmareste temperatura corpului. Daca temperatura ii scade prea mult, glanda produce mai multa caldura, suficienta ca ariciul sa-si dea seama ca trebuie sa-si gaseasca alt adapost mai cald si mai ferit.

Hibernarea are loc intr-o vizuina subterana, captusita intotdeauna cu un strat gros de frunze uscate, cu rol izolator; aceasta este foarte curata, ariciul fiind un animal iubitor de curatenie.

Asadar putem sa-i uram “Noapte buna lui Mos Arici”! Il asteptam in luna lui Martisor, cu voie buna si cu noi “planuri”de viitor….

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago