Categories: Diverse

Prima farmacie de pe teritoriul Romaniei

Prima farmacie atestata documentar, pe teritoriul Romaniei, s-a deschis la Sibiu. Acest lucru se intampla in anul 1494. Cladirea in care se afla astazi muzeul nu este spatiul original, dar a apartinut tot unei farmacii vechi, cea de-a treia ca vechime, din mijlocul anilor 1500. Se numea “La Ursul Negru” si dateaza din 1568.

Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost deschis publicului in anul 1972. Cladirea se afla situata in Piata Mica, o zona istorica deosebit de interesanta. Cladirea in sine constituie un monument istoric de arhitectura care contine elemente gotice si renascentiste si dateaza din anul 1568.

Parte a Muzeului Bruckenthal, Muzeul de Istorie a Farmaciei cuprinde peste 6.600 de piese, tot atatea marturii despre evolutia tratamentelor si a tehnicilor farmaceutice de-a lungul a mai bine de 300 de ani.

Sectii ale expozitiei de baza

Oficina – constituie componenta traditionala a unei farmacii, avand functia de prezentare a produselor medicamentoase. Mobilierul incaperii a fost executat la Viena in anul 1902 si a apartinut fostei farmacii sibiene “La Vulturul Negru”.

Laboratorul – Intre exponatele laboratorului se afla balante medicale, mojare din bronz, fonta si marmurăa, masini de zdrobit si pulverizat, piese pentru tablete si supozitoare, percolatoare pentru obtinerea tincturilor din plante medicinale, recipiente ceramice si metalice, creuzete, mensuri din cositor, site, filtre si sticlarie de laborator.

Colectia de Homeopatie ilustreaza traditia terapiei homeopate la Sibiu. Fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann, a trait si activat la Sibiu, intre anii 1777-1779, ca medic si secretar al baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei.

Colecția de Homeopatie a muzeului cuprinde peste 2900 de piese, respectiv truse si flacoane cu preparate homeopate, care au fost preluate de la vechea farmacie sibiană “La Inger”.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago