Categories: Diverse

Purpura antica

Cel mai celebru colorant folosit in vechime era purpura antica si a fost folosit pentru prima data de fenicieni in jurul anului 1500 i.Hr. (Purpura antica)

Tirul a fost principalul port maritim al anticei Fenicii, situata pe teritoriul actualului Liban. Semetul Tir era un oras celebru pentru comertul cu purpura. De fapt, tocmai datorita lui a ajuns această culoare vie sa fie cunoscuta in Imperiul Roman sub denumirea de purpura de Tir.

Datorita pretului ei ridicat, culoarea purpurei a ajuns sa fie asociata cu regalitatea, onoarea si bogatiile. Cu ajutorul ei se vopseau lana si matasea din care se confectionau vesmintele suveranilor, fiind explicit asociata puterii, rangului social si pretuirii. In Roma antica, un om “de rand” care indraznea sa poarte o roba vopsita in intregime cu purpura de calitate superioara se facea, prin decret imperial, vinovat de inalta tradare.

Purpura antica cuprinde o gama larga de nuante, de la violet la rosu inchis. Exista doua specii de melci cu cochilie (Murex brandaris si Murex trunculus), raspanditi in zona de coasta a Mediteranei, care produc cantitati diferite de purpura. Nuanta acestei culori depindea de locul de unde erau culesi melcii. Pentru a obtine un gram de colorant era nevoie de 10000 de melci.

Murex brandaris

Murex trunculus

Procedeul antic de extragere a purpurei:

Molustele erau prinse cu ajutorul unui cosulet in care se folosea drept momeala bivalve cu carapacea pe jumatate desfacuta. Dupa ce se scoteau molustele Murex din cosulet, bivalvele erau aruncate inapoi in mare pentru a se regenera. Molustele erau apoi puse cu sare. Preparatul proaspat extras trebuia lasat trei zile la uscat pentru o culoare mai intensa. Ulterior lichidul se fierbea in vase de plumb. Tesaturile vopsite cu acest pigment nu se mai decolorau.

Popoarele indigene din Mexic, isi vopseau materialele cu o substanta secretata de un melc numit Purpura patula (colectat din apele Oceanului Pacific), despre care se crede ca e inrudit cu melcul folosit de tirieni. Ambele specii produc o substanta care pare stearsa, dar care, in contact cu aerul si cu lumina, devine purpurie.

Purpura patula

In prezent, datorita extinderii turismului in golfurile populate de melcii Purpura s-a ajuns la scaderea drastica a acestora. Totusi, se fac eforturi de protejare a acestei fascinante creaturi, pentru a ne putea bucura si in viitor de splendida ei culoare.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago