Categories: Natura

Vreau sa stiu si eu!

Vreau sa stiu si eu!

 Cea mai mare specie de libelula din lume este libelula gigant (Anax sp.) din America de Nord, care atinge 12,7 cm lungime si are anvergura aripilor aproape egala cu dimensiunea corpului. Dar acum 300 de milioane de ani in urma, libelulele erau de aproape 5 ori mai mari decat in prezent, aripile lor putand ajunge la o anvergura de 70 cm!

Libelulele i-au fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri. Potrivit unei legende, libelulele ar avea puterea de a coase gurile oamenilor care spun minciuni. De fapt, ele sunt inofensive: mananca insecte, ca tantari si muste, care pot fi daunatoare pentru oameni.

   Stiati ca termita-busola (Amitermes meridionalis) isi trage numele de la felul cum construieste termitiera pe directia nord-sud? Termita are o busola interna care-i da directia si o ajuta sa ridice movila. Aborigenii australieni fac un instrument de suflat din trunchiuri subtiri de copaci care sunt golite de termite.  Acest instrument traditional, didgeridoo, are o vechime de 2000 de ani.

  Scarabeii de aur (Plusiotis sp.) din America de Sud sunt catalogati drept cele mai frumoase insecte din lume. Datorita culorilor stralucitoare, cu jocuri de lumina amintind de metalele pretioase, le putem considera adevarate bijuterii vii.

Scarabeul verde (Chrysophora chrysochlora), de un verde stralucitor cu reflexe aurii si stacojii, este cautat si acum de indigenii din Amazonia care confectioneaza splendide coliere, cercei si alte obiecte de podoaba.

 Furnica – buldog (Myrmecia sp.) din Australia este una dintre cele mai mari furnici din lume, adultul putand ajunge la peste 2,5 cm lungime. Aceste furnici au mandibule ascutite, ca niste dinti de fierastrau, si intepatura dureroasa, pe care o folosesc impotriva oricui le sta in cale. Ele sunt renumite si pentru salturile lor asupra insectelor zburatoare.

 Gigantul fluturilor africani, Papilio antimachus, are anvergura aripilor de 18 – 23 cm. Adultii sunt evitati de pasarile insectivore deoarece sunt printre cei mai toxici fluturi din fauna mondiala, corpul acestor insecte continand glycozide toxice, preluate din tesuturile plantelor pe care le consuma omizile in cursul perioadei larvare.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago