Natura

Afinitati intre lumi paralele: Albina – cuc si cucul (Cuculus canorus)

Afinitati intre lumi paralele: Albina – cuc si cucul (Cuculus canorus)

La multe grupuri de organisme care depozitează hrana pentru ele sau pentru puiet, pot fi întîlnite specii sau genuri parazite sau prădătoare. Asemenea forme fură sau se hrănesc din hrana depozitată, deseori înfometând sau ucigând gazda. Albinele ilustrează bine asemenea tendinţe.

Un cleptoparazit intră în cuibul unei gazde şi lasă un ou într-o celulă. În majoritatea cazurilor parazitul adult pleacă apoi, dar câteodată evacuează gazda şi rămâne în cuib. Larva parazită mănâncă hrana care a fost adusă pentru larva gazdă. Asemenea albine sunt numite albinele-cuc. Marea majoritate a cleptoparaziţilor aparţin constrâns speciei, genului sau subfamiliei lor. 

Totuşi femelele din majoritatea cleptoparazitelor lasă ouă în celulele gazdelor fără să distrugă oul sau larva gazdei. Oul parazitului poate fi inserat înăuntru şi ascuns în peretele celulei încă neînchise în timp ce gazda este în afara cuibului, sau poate fi lăsat într-o celulă gazdă terminată şi închisă de către mama parazitară printr-o gaură făcută de ea şi mai târziu sigilată în peretele celulei.

Ouăle ascunse în peretele celulei sunt neobişnuit de mici în comparaţie cu cele ale altor albine de aceeaşi mărime, şi sunt diferite ca structură, deseori diferind foarte mult de oul obişnuit al albinei cu chorionul lor moale. Larva care rezultă ucide nu numai oul gazdei sau larva dar şi competitorii conspecifici până când doar unul rămâne în viaţă. Unele larve cleptoparazitice sunt active şi capabile să ucidă oul gazdei sau larva cu mandibule de mărime obişnuită dar ascuţite.

Gazdele albinelor cleptoparazite sunt întotdeauna alte specii; paraziţii de obicei îşi atacă rudele apropiate. Speciile de albine cleptoparazite variază foarte mult în mărime. Câteodata două clase de mărime sunt evidente; faptul că ele parazitează specii – gazdă de mărime diferită este doar o presupunere, rareori verificată. Cel mai vast grup de cleptoparaziţi aparţine subfamiliei Nomadinae (Fig. 1,  Nomada fucata, Nomada fulvitarsis,  Nomada nobilis), care este foarte diferită de rudele ei neparazite încât rudele lor cele mai apropiate sunt de nerecunoscut.

 

Cucul (Cuculus canorus) este o pasăre migratoare care face parte din ordinul Cuculiformes, familia Cuculidae. Poate fi întâlnită în Africa de Nord și Eurasia — din Portugalia până în Irlanda, iar spre est până în Japonia și Kamceatka.

Poate fi intalnit in paduri sau in zonele cu arbori, pajisti si stufarisuri. O pasare de marimea porumbeilor, seamana cu uliul pasarar la forma si culoare. Lungimea corpului este de 32-36 cm, anvergura de 54-60 cm si are o masa corporala de 130 g la mascul si 110 g la femela. Partile superioare sunt gri-albastrui, pieptul este alb cu dungi orizontale de culoare inchisa. Aripile sunt ascutite, coada este lunga si irisul galben. Femela de obicei prezinta acelasi colorit, dar poate fi si de culoare ruginie. Se hraneste cu insecte, omizi in special, iar uneori cu ouale si puii altor pasari mici. In salbaticie, durata medie de viata este de sase ani.

Vizitator de vara in toata Europa, migreaza spre sudul Africii in luna august si revine in luna aprilie. Pasare diurna si in general solitara, deseori este vazuta cu aripile lasate mai jos de nivelul cozii.  La doi ani atinge maturitatea sexuala. Ambii parteneri participa la ritualul nuptial: femela emite chemari pentru a-si apropia masculul, acesta isi desface aripile si coada, se apleaca in fata ei si se roteste. Un adevarat “parazit”, femela cuc, isi depune ouale in cuiburile altor pasari, lasand clocitul si crescutul puilor pe seama pasarilor gazda.
Sunt depuse intre unul si 25 de oua in perioada aprilie-mai. Femela selecteaza cateva cuiburi care apartin speciilor agreate de ea, asteapta pana cand ouale sunt in stadiul protrivit, scoate unul din ouale speciei gazda si il inlocuieste cu al ei. Pasarea gazda va cloci si oul de cuc, pentru 11-12 zile si va hrani puiul care va parasi cuibul dupa alte 17 zile.

Se crede ca declinul populatiilor de cuc din unele parti ale Europei se datoreaza declinului suferit de speciile gazda pentru oua, carora le este distrus habitatul. Eforturile de conservare trebuie sa cuprinda si monitorizarea speciilor gazda pentru ouale de cuc si protejarea habitatului acestora.

Cucul este o pasăre migratoare, iernează în Africa tropicală și în sudul Asiei.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago