Categories: Natura

ALBINELE

ALBINELE

Dacă te-ai opri o clipă să observi un crâmpei din viaţa albinelor, ai rămâne profund impresionat! Vei descoperi o “lume” fascinantă, bine organizată, în care fiecare individ îşi are rolul său … în “societatea” lor nimic nu este întâmplător! Impresionantele stiluri arhitecturale inventate şi folosite de om în decursul timpului, au rămas cu mult în urmă faţă de cei mai iscusiţi meşteri din lumea animală, albinele, care îşi construiesc cu atâta precizie şi uşurinţă complicatele cuiburi pentru asigurarea urmaşilor. (ALBINELE)

Cu milioane de ani înainte ca omul să fi evoluat până la stadiul traiului în societăţi primitive, unele specii de insecte dezvoltaseră deja o adevărată organizare socială. Este vorba despre bine cunoscutele albine, viespi şi furnici, încadrate în marele ordin Hymenoptera, probabil cel mai bogat şi diversificat grup din regnul animal. Insectele din acest ordin se caracterizează prin prezenţa a două perechi de aripi membranoase (gr. hymen = membrană, pteron = aripă), cele anterioare fiind mai mari decât cele posterioare; unele specii sunt aptere. Talia lor variază de la dimensiuni submilimetrice până la 5 cm lungime. Sunt cunoscute cca 110 mii specii pe glob, numărul lor estimându-se la peste un milion. (ALBINELE)

Albinele sunt himenoptere cu ac şi formează una dintre cele mai mari suprafamilii ale ordinului Hymenoptera: Apoidea. Datorită rolului pe care îl joacă ca polenizatori pentru flora spontană ca şi pentru multe culturi, albinele constituie un element valoros al ecosistemelor terestre. Menţinerea populaţiilor de albine este foarte importantă pentru diversitatea genetică necesară în îmbunătăţirea speciilor de plante. Speciile de albine sunt răspândite aproape pretutindeni, din zonele subpolare până în vârful munţilor, acolo unde sunt prezente şi plantele entomofile, dar preferă climatul arid şi semiarid din zonele temperate şi subtropicale. Bondarii sunt cele mai rezistente specii de albine la climatul rece, fiind întâlnite până la 820 30′ latitudine nordică în Canada (Insula Elsmira) şi 810 50′ în Groelanda, iar în Himalaya până la 5000 m altitudine. (ALBINELE)

Sub numele de “albină” se înţelege nu numai albina meliferă (genul Apis), ale cărei familii sunt îngrijite de oameni în stupi, ci şi albinele “sălbatice”.  Albinele melifere au însă particularităţi deosebite care le situează pe un loc de frunte între celelalte himenoptere şi, anume: strâng provizii care-i depăşesc necesarul, permiţând omului să recolteze o parte din acestea; produc miere şi ceară, omul folosind aceste produse; trăiesc în familii care cuprind un număr mare de indivizi (60 – 80 mii în perioadele favorabile); familiile prezintă continuitate de la un an la altul; cuibul lor prezintă o treaptă superioară de evoluţie, fiind alcătuit din faguri construiţi în poziţie verticală cu celule pe ambele feţe, folosite la depozitare şi la creşterea puietului. (ALBINELE)

Albinele ocupă un loc considerabil în viaţa noastră, această relaţie reflectându-se într-o multitudine de practici rituale, evenimente religioase, comportamente sociale şi manifestări culturale. Adaptabilitatea este unul dintre motivele pentru care omul le poate exploata, datorită toleranţei lor în ceea ce priveşte cuibul, dar nu se poate spune că omul le domesticeşte, deoarece domesticirea implică mari schimbări în comportamentul albinelor, ceea ce până la ora actuală nu s-a atins. Apicultorii, spre deosebire de albine, pot să gândească, şi de-a lungul timpului aceştia au avut multe idei referitoare la ceea ce este necesar pentru albine. (ALBINELE)

Apicultura a constituit o ocupaţie de bază a românilor şi a strămoşilor geto-daci, principalele produse obţinute – mierea şi ceara – fiind menţionate încă din antichitate şi evul mediu, ca produse de export. Şi în prezent, ceara de albine are largi întrebuinţări, de la nenumăratele produse cosmetice atât de mediatizate (cremele de faţă şi corp, balsamurile pentru buze, produsele de reparare a părului, ceara de epilat, etc) până la mai puţin cunoscutele utilizări în aviaţie, marină, pielărie, optică, poligrafie şi medicină. (ALBINELE)

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago