Cine a fost Sisif?

Cine a fost SISIF?

Sisif traia la Efira, in istmul Corint, traditia considerandu-l fondatorul si regele acestei cetati. Ca suveran, a favorizat comertul si navigatia si a gasit modalitatea de a-si imbogati si dezvolta cetatea, dar si-a atras mania zeilor din cauza sireteniei lui iesite din comun si a inclinatiei spre frauda, cu ajutorul carora a reusit sa insele pana si Moartea. O legenda celebra povestea ca Sisif a reusit, sa puna in lanturi Moartea insasi, care venise sa-l ia: din acel moment pe pamant n-a mai murit nimeni, pana cand Ares a intervenit personal, eliberand Moartea si dandu-i-l pe Sisif. Vicleanul erou a reusit s-o invinga insa pentru a doua oara: a cerut, ca ultima dorinta inainte de a cobori in infern, sa-si mai vada o data sotia, pe Merope, careia i-a poruncit sa nu mai aduca nici o jertfa zeilor lumii de dincolo.

Sisif s-a casatorit cu Merope, una dintre fiicele lui Atlas; a avut cu ea mai multi fii: Glaucos, Ornition sau Porfirion si altii.

Desi a triumfat de doua ori asupra mortii, in cele din urma Sisif n-a mai putut impiedica soarta: a murit si el, batran, slabit de ani si incapabil sa mai opuna rezistenta Mortii, careia, vlaguit, i-a cedat. In Hades a primit o pedeapsa devenita proverbiala: el a fost sortit sa urce un deal impingand vesnic o stancă uriasa, care o data ajunsa in varf, se rostogolea din nou la vale si truda era reluata, simbol al zadarnicei inversunari a omului impotriva propriului destin.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago