Categories: Sanatate

Cum ne putem da seama de calitatea mierii?

Cum ne putem da seama de calitatea mierii?

Exista mai multe cai pentru a afla daca mierea cumparata este de calitate sau nu:

  1. Cel mai bun indiciu este greutatea. O sticla de un litru ar trebui sa aiba 1,450 kg miere. Cam asta e densitatea mierii fata de apa.
  2. Gustul, dar acesta ne poate si insela … Exista mieri la care se adauga zahar fiert cu plante, din care lipseste polenul. Urmele de polen din miere sunt un indicator categoric al plantelor din care provine mierea, dar numai specialistii cu aparatele lor pot depista daca mierea e falsificata.
  3. Mierea cristalizeaza. Daca sunt cristale mari, ca sarea grunjoasa, mierea este buna, dar a avut cam prea multa apa, deci albinele n-au mutat-o de suficiente ori din celula in celula, prin urmare, nu i-au adaugat suficiente enzime. Mierile bine vanturate sunt mai uleioase, au cristale mai mici, mai finute.
  4. Nu ar trebui cumparata mierea care sta pe tarabe in plin soare. Aceea are cu 40% mai putine calitati. Mierea este creata de albine la intuneric, ea nu trebuie expusa luminii solare, ci doar la lumina incaperii si la o temperatura constanta, ce nu depaseste sub nici o forma 40 de grade.

    Unii stupari stiu ca oamenii se feresc de mierea zaharisita, fiindca suspecteaza ca e facuta cu zahar. Nimic mai fals. Totusi, ca sa-si vanda mai bine marfa, ei o fierb la 90 de grade, ca sa nu mai cristalizeze. La acea temperatura toate enzimele sunt distruse, mierea ramane doar un zahar lichid. De aceea, mierea nu se pune nici in ceaiul fierbinte. Toate mierile bune zaharisesc dupa cateva luni, deci daca vreti să fiti sigur ca luati o miere naturala, cumparati una zaharisita.

  5. O alta metoda de a testa mierea este intoarcerea borcanului cu fundul in sus. Inauntru trebuie sa se creeze o bula de aer in forma de para. Daca bula urca repede spre fundul borcanului, inseamna ca este o miere cu multa apa in ea, deci nevanturata suficient. Bula trebuie sa urce lent, ceea ce arata ca mierea este maturata, buna de consum şi vanturata natural, de catre albine.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago