Categories: Natura

Cum se apara animalele?

Greta morgane este o specie de fluture comuna in Mexic, America Centrala si insulele din zona caraibiana. La aceasta specie, cea mai mare parte a suprafetei aripilor este lipsita de solzi, fiind astfel transparenta si facand exemplarele foarte greu de observat. Mai mult, omizile acestui fluture traiesc pe diferite specii de Solanaceae, preluand toxinele din tesuturile vegetale cu care se hranesc si le stocheaza in corp. Ca urmare, fluturele adult devine toxic si este evitat de pasarile insectivore.

Fluturii cap de bufnita (Caligo atreus) sunt intalniti in America de Sud si in America Centrala. Desenul de pe intradosul aripilor posterioare cuprinde 2 oceli (pete circulare) care seamana cu 2 ochi de bufnita. Cand sunt in pericol, acesti fluturi se aseaza cu capul in jos pentru a expune desenul de pe aripile posterioare. Totodata, ei misca ritmic din aripi, sugerand capul unei bufnite infuriate, ceea ce sperie pe eventualii agresori.

Fluturele frunza – moarta (Kallima inachus) este greu de observat in natura deoarece desenul de pe fata inferioara a aripilor imita in cele mai mici detalii o frunza uscata. Este o specie intalnita in padurile din sud-estul Asiei.

La fluturii din familia Sesiidae se observa fenomenul de mimetism, ca strategie de aparare, adultii imitand alte insecte cum ar fi viespi, albine, bondari, etc. Ca urmare, ei sunt evitati de pradatori, deoarece sunt confundati cu insecte care au arme de aparare. Una dinte aceste specii (Sesia apiformis) este raspandita si in fauna Romaniei.

Gandacul bombardier (Brachinus crepitans) este o specie prezenta in fauna Romaniei. Cand se simte in pericol, gandacul lanseaza din glandele anale o substanta care explodeaza ca un nor, auzindu-se in acel moment un trosnet caracteristic.

Proceras gigas, uriasul carabidelor din Romania, atinge 7 cm lungime. Cand este in pericol expulzeaza prin orificiul anal un jet puternic de acizi concentrati, care, daca atinge ochii atacatorului, poate provoca arsuri grave.

Spectrul asemanator cu o frunza” sau gandacul “vioara” (Mormolyce phyllodes) are corpul puternic turtit dorso-ventral si marginile elitrelor mult latite. Se ascunde printre lamelele marilor ciuperci Polyporus, care cresc pe arborii putreziti, hranindu-se cu insectele care traiesc aici. Adultii secreta un lichid coroziv care paralizeaza timp de 24 h degetele celor care ating din greseala corpul acestora. Este raspandit in Indonezia.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago