Categories: Impresii de calator

Curiozitati si superstitii de Anul Nou

Curiozitati si superstitii de Anul Nou

  1. Sarbatoarea Anului Nou este una din cele mai vechi sarbatori din intreaga lume. Primele mentionari au fost lasate de babilonieni – populatie ce a trait aproximativ pe teritoriul Irakului de azi – acum 4000 de ani. Anul Nou babilonian se sarbatoarea in prima zi de primavara astronomica, acest lucru fiind perfect logic, daca ne gandim ca primavara este anotimul renasterii naturii.
  2. Mai mult de un mileniu, crestinii au sarbatorit Anul Nou in ziua de Craciun. In Italia, s-a serbat pana in secolul al XIII-lea, iar in tara noastra, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Nu intamplator, in unele zone, Anul Nou este numit Craciunul Mic.

  3. Primii locuitori ai lumii care intra in Noul An sunt cei din Kiribati, arhipelag din Oceania, care se afla la jumatatea distantei dintre Hawaii si Australia. Cele 32 de insulite componente sunt situate chiar pe meridian si, de aceea, au fost luate ca punct de referinta pentru calcularea fusului orar.

  4. Cuvantul “revelion” vine din limba franceza si inseamna “veghe”, cu sensul de ospat la miezul noptii.
  5. In fiecare an, in amiaza zilei de 31 decembrie, se merge cu plugusorul; se fac urari legate de bogatia de peste an, iar cei care colinda primesc, simbolic, daruri, precum: colaci, mere si nuci.
  6. La tara, Anul Nou este socotit a fi unul dintre cele mai favorabile momente pentru prognoza vremii din timpul anului. Taranii apreciaza lunile ploioase sau secetoase pe baza unui asa numit calendar facut din foi de ceapa. La intocmirea acestuia se procedeaza astfel: in noaptea de ajun se taie parti egale dintr-o ceapa, cojile astfel obtinute fiind botezate cu numele lunilor din an. Se pune apoi sare in fiecare coaja si se aseaza acestea in rand, ca in succesiunea lunilor din an. Aprecierea lunilor ploioase se face in dimineata de 1 ianuarie dupa cantitatea de apa acumulata in foile de ceapa.

  7. In Romania este un foarte vechi obicei, care spune ca, pentru a-ti merge bine tot anul, prima persoana care iti trece pragul casei in noul an trebuie sa fie un barbat.
  8. Anul Nou nu trebuie sa te prinda fara bani in buzunar. Se spune ca cei care respecta aceasta superstitie vor avea parte de castiguri financiare pe tot parcursul anului ce urmeaza.
  9. Grecii fac o prajitura traditionala in care pun bani. Persoana care gaseste banii va avea parte de bucurie tot timpul anului.
  10. Spaniolii mananca cate o boaba de strugure la fiecare dintre cele 12 batai ale ceasului care vestesc trecerea in noul an, acestea reprezentand dorinte pentru fiecare luna a anului urmator.

  11. De Anul Nou, in Danemarca, oamenii obisnuiesc sa sparga farfurii in usa vecinilor. Se considera ca familia care are cele mai multe cioburi in fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago