Pregateste-ti ghetutele! Vine Mos Nicolae!

Pregateste-ti ghetutele! Vine Mos Nicolae!

Cine este Mos Niculae?

Mos Nicolae nu este altul decat Sfantul Nicolae, asteptat – cu mare nerabdare si emotii – de copiii cuminti si mai putin cuminti, in fiecare an, in ajun de sarbatoare, pe 5 decembrie.

Sfantul Nicolae s-a nascut intr-un sat din Asia – pe teritoriul Turciei – in secolul 3 si a dovedit inca de mic ca este un ales al lui Dumnezeu, prin bunatatea de care a dat dovada. Se spune ca toata averea pe care a mostenit-o de la parintii sai a dat-o saracilor si apoi el s-a calugarit. A infaptuit multe minuni de-a lungul vietii sale si a ctitorit si Manastirea Sion, langa capitala Lichiei. Aici s-a si retras la sfarsitul vietii, fiind inmormantat la manastire pe 6 decembrie 352.

Mos Nicolae este si un personaj legendar.

Conform legendei, Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane din orasul sau, aducandu-le daruri de zestre. Casa in care locuiau cele trei fete era saracacioasa, tatal acestora planuind sa le vanda pentru a scapa de lipsuri. Sfantul Nicolae a auzit de  nenorocirea fetelor si a hotarat sa le ajute noaptea pe furis, aruncand  pe geam in camera fetei celei mari, gata de maritis,  o punga cu galbeni.  Povestea s-a repetat  si cand  a venit vremea  de maritis pentru cea de a doua fata. Insa cand a venit vremea si celei de a treia, tatal lor a stat de paza pentru a vedea cine este cel care le aducea daruri fetelor. Astfel, in noaptea cu pricina, cand tatal statea la panda, Sfantul Nicolae s-a urcat pe casa si a dat drumul pe horn unui saculet cu galbeni. Cand tatal fetelor a vazut minunea, a fost rugat de Nicolae sa pastreze secretul, dar desigur acesta nu a putut fi tinut. De atunci si pana azi, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine – pe furis – si lasa daruri in ghetutele copiilor cuminti; copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze e ca trebuie sa fie mai ascultatori.

Semnificatia numelui Nicolae

Nicolae provine din numele grecesc Nikolaos, format din cuvintele: “nike” (care inseamna victorie) si “laos” (care inseamna oameni).

Acest nume ne arata ca nu trebuie sa fim egoisti, sa ne intereseze doar binele nostru, ci trebuie sa dorim si sa contribuim, dupa puterile noastre, la bunastarea tuturor oamenilor. Atunci cand un crestin da dovada de intelegere, de mila si dragoste are mult de castigat inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.

In mod simbolic, Nicolae semnifica lupta omului cu el insusi, cu slabiciunile, mandria si orgoliul, pentru a ajunge sa le constientizeze, sa le corecteze (nuiaua simbolica).

Obiceiuri si traditii de pe glob legate de Mos Nicolae

  • In Italia, copiii lasa peste noapte pe o farfurie scrisori pentru Mos Nicolae in care promit ca vor fi cuminti in anul care vine; cand se trezesc, in locul scrisorilor gasesc dulciuri.
  • In Franta, Belgia si Luxemburg, copiii lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul care il insoteste, morcovi si zahar.
  • In Olanda se crede ca Mos Nicolae vine pe mare tocmai din Spania si este insotit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care il ajuta sa duca darurile pentru copiii cuminti, iar pe cei rai ii ia cu el cand se intoarce in Spania.
  • Pentru copiii din Austria, Mos Nicolae apare imbracat ca episcop si are o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici. Acesta calatoreste alaturi de Krampus, care tine in mana o nuia destinata celor care nu au fost cuminti.

Pe data de 6 decembrie nu il serbam doar pe Mos Nicolae ca personaj care aduce daruri celor mici, ci si pe sfantul care a infaptuit multe minuni si, implicit, pe cei care ii poarta numele!

Numele care se sarbatoresc de Sfantul Nicolae

Nume de fete: Nicoleta, Niculina, Nicolina, Niculita, Nicole sau Nikole, Nikka, Nichi sau Nikky si Niculaita.

Nume de baieti: Nicolae, Nik, Nicolaita, Niculaita, Nae, Neculce, Culae sau Nicholaus.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago