Categories: Diverse

INSECTE DEFOLIATOARE

INSECTE DEFOLIATOARE

Plantele aduc multe beneficii omului, de la decoratiuni si arome, la aer proaspat si mediu sanatos. Asemenea omului si plantele sufera de pe urma bolilor si daunatorilor. Uneori aceste simptome sunt subtile sau putin cunoscute si ramanem cu ideia ca planta este vie si sanatoasa. In fiecare sezon, boala se va modifica in functie de capriciile vremii. Pentru a actiona eficient, trebuie sa identificam mai intai problema, o planta  sanatoasa este in masura sa se apere de patogeni. In general bolile si daunatorii sunt in preajma plantelor sensibile la schimbarile de mediu.

Insectele care rod frunzele fac parte din ordinele: Lepidoptera, Coleoptera, Hymenoptera si Orthoptera.

  1. Insecte care ataca frunzele la rasinoase

Lymantria monacha (omida paroasa a molidului) este cea mai periculoasa specie de insecte defoliatoare din padurile de conifere.

Fluturele are aripile anterioare albe cu desene negre in zigzag iar cele posterioare cenusii (pe margini aripile prezinta franjuri); abdomenul si toracele au culoare cenusie sau roz cu pete negre. Prezinta dimorfism sexual. Femela este mai mare, cu anvergura de 50-55 mm, mai deschis colorata, are antenele dublu-serate si abdomenul frecvent roz. Masculul este mai mic, cu anvergura de 40-45 mm, mai intunecat si cu antenele dublu-penate.

Ouale
sunt rotunde, usor turtite la poli, mici (circa 1 mm), proaspat depuse sunt de culoare rosiatica, iar cu timpul se inchid la culoare, devenind cafenii si capatand luciu. Sunt depuse in grupuri mici (15-140 oua), printre solzii scoartei.

Omida
este deschisa la culoare si devine apoi neagra; este foarte paroasa si are pe corp sase siruri de negi.

Pupa
proaspata este verzuie, apoi devine bruna-inchis cu luciu de bronz.

Este un daunator periculos al arboretelor de rasinoase, preferand molidul. Omizile rod primavara mugurii si apoi acele. Produce inmultiri in masa.


Coleophora laricella (molia miniera a acelor de larice)

Insectele zboara la sfarsitul lunii mai;
femela depune circa 50 de oua izolat, pe partea inferioara a acelor.
Omida patrunde in ac, il mineaza si il reteaza, construindu-si un saculet din care iese cu capul si toracele in timpul deplasarii;  omida ierneaza in saculet, in crapaturile scoartei sau sub licheni,  primavara continuindu-si atacul.
Impuparea are loc la sfarsitul lunii aprilie, in saculet, pe ace si ramuri.

  1. Insecte care ataca frunzele la foioase

Lymantria dispar (omida paroasă a stejarului)


Defoliere totală produsă de L. dispar

Tortrix viridana (molia verde a stejarului)

Adultul fluture este mic cu anvergura de 18-25mm. Capul, toracele si aripile anterioare sunt de culoare verde inchis. Abdomenul si aripile posterioare sunt cenusiu-argintii. Ouale sunt depuse de obicei cate doua, mai multe pe ramurile tinere de 2-3 ani, in partea superioara a coroanei. Omida este de culoare verde, cu capul negru. Stadiul de omida dureaza 18-25 zile. Zborul fluturilor se produce la sfarsitul lunii mai si prima jumatate a lunii iunie.


Operophtera brumata (cotarul verde)

Masculii au aripi, a caror anvergură este de 22-28 mm; aripile sunt de culoare gri—maroniu si prezinta niste linii inchise la culoare, ca niste valuri; femelele sunt de culoare maro inchis, avand pe corp niste puncte galben—maronii; femelele au aripi scurte si nu pot zbura; omizile lungi de 2,5 cm sunt de culoare verde deschis si prezinta pe spate o dunga de un verde inchis, iar pe partile laterale ale corpului au niste dungi galbene.

Perioada de zbor a fluturilor (moliilor) are loc in lunile octombrie pana in decembrie / ianuarie. Femelele, care nu sunt capabile de zbor, se catara sus pe trunchiurile copacilor, de unde atrag masculii cu feromoni, pentru ca apoi să se reproduca cu acestia. După copulatie, femelele depun 100-300 de oua ovale in crestaturile scoartei.

Cotarii pot fi gasiti pe pomi fructiferi, ce infloresc devreme, precum meri, ciresi si peri, dar si pe foioase, cum sunt stejarul, fagul, teiul, ulmul, mesteacanul, carpenul si alunul.


infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago