Se povesteste ca, la inceput, bufnita nu a fost pasare, ci o femeie bogata, dar grozav de zgarcita. De zgarcita ce era, nici o fata ori flacau nu voia sa intre sluga la ea. Femeia nu le dadea decat putina mancare pentru munca lor. Bunul Dumnezeu a auzit asta si a vrut sa vada cu ochii lui daca era adevarat sau nu. Astfel, intr-o buna zi a coborat pe pamant, si-a luat pe el niste zdrente si s-a dus la casa femeii. Ajuns acolo, a intrebat-o pe stapana casei daca vrea sa-l primeasca la ea ca sluga pentru o zi. Strainul i-a promis ca-i crapa toate lemnele din curte iar ca plata nu a cerut decat o painisoara coapta pentru ziua lucrata.

Cei doi s-au invoit iar noul venit s-a pus degraba pe lucru. Intre timp, femeia a pregatit aluatul pentru painisoara. Dupa ce a framantat aluatul si l-a lasat sa dospeasca, l-a pus intr-o forma si l-a bagat in cuptor. Dupa o vreme, cand a scos painea din cuptor, gazda a vazut ca aceasta era mare si frumoasa. Femeii i-a parut rau sa-i dea strainului o asemenea frumusete de paine asa ca s-a gandit sa faca alta mai mica. S-a pus atunci si a razuit aluatul din covata de framantat paine iar din el a format o pogagea. Repede cu ea la cuptor! Cand a scos-o afara, ce sa vezi: pogaceaua crescuse si ea la fel de mare si frumoasa! Asta pentru ca Dumnezeu binecuvantase aluatul pe ascuns.

Femeia cea zgarcita insa nu s-a indurat sa-i dea slugii sale nici aceasta paine. S-a hotarat sa mai faca o pogacea, dar una mititica de tot. Cum in covata nu mai ramasese nici un pic de aluat, femeia si-a razuit aluatul de pe degete. Din resturile adunate facu o turta si o dadu la cuptor. Cand a scos-o afara, sa vezi minune: turta crescuse si ea, mare, rotunda si frumoasa ca o paine.

De-acum se facuse seara iar sluga a intrat în casa. Omul terminase de crapat toate lemnele din curte iar acum era obosit si mort de foame. Voia sa-si primeasca plata, asa cum le fusese invoiala. Femeia nu avu ce sa faca asa ca lua painea abia scoasa din cuptor ca s-o puna pe masa, in fata strainului. Dar, pentru ca tot ii parea rau sa daruiasca bunatate de paine unui om pe care nu-l mai vazuse niciodata pana atunci, o rupse in doua. O jumatate a pus-o in fata celui asezat la masa iar cealalta jumatate a pastrat-o pentru ea.

Dumnezeu a ghicit-o si s-a suparat rau de tot. A privit-o pe femeie in fata si i-a spus:
– Fiinta fara inima! Pentru ca esti asa de zgarcita incat nu te-ai indurat sa-i dai nici macar o paine intreaga unuia care a muncit o zi intreaga pentru tine, si pentru ca nu ti-a fost rusine de fapta ta, te voi preface intr-o pasare rusinoasa.

La aceste cuvinte femeia s-a preschimbat pe loc in pasarea care se cheama bufnita. Se spune ca de aceea bufnita se ascunde ziua si zboara numai noaptea pentru ca ii este rusine de fapta ei pana in ziua de astazi.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago