Diverse

Legenda Sanzienei

Legenda Sanzienei

Se povesteste ca demult, tare demult, intr-un satuc de la marginea padurii, traia o fata orfana, saraca, dar foarte harnica si frumoasa. Sanziana era plina de dragoste fata de cei din jur; ea avea parul balai si ochii albastri luminosi si blanzi. Cu toate acestea, satenii treceau pe langa ea cu nepasare sau dispret si o alungau mereu.

Singurele momente de alinare erau clipele petrecute in casuta ei saracacioasa cand se ruga la Dumnezeu, nu doar pentru o viata mai buna, ci si pentru ca Dumnezeu sa imbuneze sufletele satenilor, sadindu-le in inimi semintele milostivirii si ale dragostei fata de celalalt.

Sanziana era prietena buna cu animalele padurii; se jucau impreuna, imparteau hrana si, uneori, chiar si culcusul unde innoptau. Se simteau foarte bine impreuna.

Intr-o zi, Sanziana se imbolnavi si in zadar incercara animalele sa ii aduca hrana, apa si leacuri pentru vindecarea ei, nimic nu functiona.

Pe cand Sanziana se stingea vazand cu ochii, in casuta ei intra o femeie batrana cu chipul luminos, Sfanta Vineri, care cu glas cald si duios precum o mangaiere ii spusese Sanzienei:

“Frumoasa si blanda ai fost ca o floare, floare gingasa sa fii de-acum inainte; alungata si dispretuita ai fost pana acum, cautata si indragita de acum incolo vei fi. Tu vei alina suferintele oamenilor si vei avea puteri tamaduitoare. Florile tale vor fi coronite puse la icoane, iar parfumul tau va umple aerul cu mireasma lor, iar sufletele oamenilor cu pace si bunatate.”

Astfel ii vorbi Sfanta Vineri si-n clipa urmatoare frumoasa fata se transforma intr-o zvelta floare de culoare galbena, ale carei patru petale incrucisate aminteau de binecuvantarea Sfintei Vineri si de Crucea Credintei in Dumnezeu.

Sanzienele sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxima inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui, in preajma solstitiului de vara. Raspandite in toata tara, sunt cunoscute si sub numele de Dragaica. Ele sunt sarbatorite in data de 24 iunie, o data cu sarbatoarea crestina a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si sarbatoarea internationala a iei.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago