Categories: Natura

Marimea urechilor conteaza!

Fenecul (Vulpes zerda) este cea mai mica vulpe din lume si traieste in Africa de Nord, in Sahara, in Peninsula Arabica si nordul Marocului, intotdeauna foarte departe de asezarile umane. Deoarece s-a adaptat suficient de bine la viata in desert a fost numita si vulpea-desertului. Numele sau fanak inseamna in limba araba vulpe, iar zerda a fost ales de la cuvantul xeros care inseamna uscat in greaca si face referire la habitatul arid si uscat in care traieste. (Marimea urechilor conteaza!)

Spre deosebire de alte specii de vulpi, fenecul are urechi ce par prea mari (pana la 15 cm) in comparatie cu marimea corpului lui; acestea insa ajuta la eliminarea caldurii corporale, dar sunt si mai sensibile, ele captand sunete produse de prada dupa lasarea intunericului (ii permit sa auda animalele ce se misca la o distanta de pana la 1,5 km).

Are simturile foarte agere si corpul usor, este agila si sprintena, astfel incat traieste fara probleme in locurile deschise. Feneculul isi face vizuina in regiunile din nordul Africii, printre radacinile plantelor, ierburilor si putinilor arbusti care se gasesc in acele zone. Are talentul de a scoate diferite sunete prin care comunica cu celelelalte exemplare – maraie, urla, tipa, suiera, etc. De regula aceste vulpi traiesc in grupuri familiare de cate 10 exemplare care isi delimiteaza un teritoriu, il marcheaza cu excremente si il apara de intrusi. Masculul isi apara puii si teritoriul, poate deveni chiar foarte agresiv fata de reprezentantii altor grupuri care se apropie.

Este un animal nocturn. Are o metoda de a vana specifica carnivorelor, insa se deosebeste de acestea prin faptul ca traieste departe de sursele de apa, isi urmareste prada cu atentie, sare asupra ei, o musca de gat apoi o duce in vizuina lui unde o mananca in liniste. De asemenea, dieta sa este completata cu fructe, tuberculi si radacini de plante, din care isi ia necesarul de apa.

Fenecul a devenit un animal exotic foarte popular. Nu oricine poate tine un astfel de animal in captivitate. In unele tari, legea le interzice oamenilor sa tina asemenea exemplare. Ca si animale de casa, vulpile sunt prietenoase. Nu au probleme nici cu strainii, nici cu celelalte animale. Sunt pline de energie si trebuie sa le lasi sa se joace mult. Speranta de viata la fenecul in conditii de captivitate este de 13-14 ani, in mediul sau natural probabil traieste mai putin. (Marimea urechilor conteaza!)

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago