Categories: Natura

De unde provin perlele?

Perlele au trezit interesul oamenilor inca din timpurile stravechi datorita modului in care se formeaza si a legendelor asociate. In majoritatea culturilor, se considera ca perlele aduc noroc si fericire.

In Roma antica, perlele erau deosebit de pretuite de catre aristocrati, fiind singurii care aveau dreptul sa le poarte.

In China, perlele simbolizau bogatia, intelepciunea, demnitatea si puterea, iar in India, prolificitatea.

Perlele erau considerate un simbol al lacrimilor, iar in Japonia ele insemnau noroc. In Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei fata de Dumnezeu, ele fiind mentionate in Noul Testament.

Pinctada margaritifera

Perle naturale se formeaza atunci cand un parazit microscopic accidental intra intr-o molusca bivalva si se sedimenteaza in interiorul ei. Pentru a se proteja molusca secreta sidef (carbonat de calciu si conchiolin) pentru a acoperi elementul iritant. Aceasta secretie se repeta continuu, iar iritantul se acopera de tot mai multe straturi producand astfel o perla. Prin urmare, nu toate perlele naturale sunt rotunde, ci uneori au o forma neregulata, in functie de iritant. Acesta poate fi orice, cum ar fi un graunte de nisip, un rest organic, un tesut de origine animala, etc. Perlele care se formeaza natural au nevoie de mai multi ani, zeci de ani in anumite cazuri, ceea ce le face rare si foarte scumpe. Peste o mie de cochilii trebuie desfacute pentru a gasi un margaritar de valoare.

Orice molusca cu cochilie poate produce una prin procese naturale, dar nu toate sunt evaluate ca pietre pretioase. Doar cateva specii de scoici de margaritar apartinand familiei Pteriidae sunt perlele care au valoare si sunt “perle adevarate”.

Perlele naturale devin tot mai rare, fapt pentru care in zilele noastre se obtin tot mai multe perle de cultura (crem, roz, negre), Japonia detinand 90% din productia de perle a lumii. O perla de cultura se formeaza in termen de un an.


Perle de cultura

Valoarea unei perle depinde de natura sa, de dimensiune, forma, calitatea suprafetei si luciu. Perlele naturale se pot distinge de cele de cultura folosind tehnicile de testare a pietrelor pretioase. Cele naturale vor prezenta o serie de inele concentrice, in timp ce acelea de cultura vor fi netede.

infolife

View Comments

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago