Categories: Impresii de calator

Matryoshka – simbolul national al Rusiei

Matryoshka este o papusa traditionala ruseasca si in acelasi timp un fenomen in lumea culturala. Numele de Matryoshka este un derivat de la prima femeie rusoaica cu numele de “Matryona”, care a fost un nume foarte popular printre taranii Rusiei. Numele “Matryona”, la randul sau este legat de radacina latina, “mama” si inseamna mama. Deci, numele este strans legat de maternitate, papusa simbolizand fertilitatea. Papusile mai sunt numite impropriu si babushka (bunica), din cauza ca imaginea cea mai populara pare sa reprezinte o batranica imbrobodita. (Matryoshka – simbolul national al Rusiei)

Matryoshka reprezinta de fapt un set de papusi cu marimi descrescatoare, plasate una in interiorul celeilalte, ultima papusa reprezentand de regula un copilas care nu se deschide. Papusile sunt pictate manual in rosu, albastru si verde si fiecare set poate urma o tema diferita: port popular, personaje de basm rusesc, lideri etc.

Aceste papusi sunt si simbolul unei idei dragi rusilor si, anume, ca adevarul se ascunde in spatele unor aparente inselatoare la fel ca in basmele rusesti.

Matryoshka a aparut in anul 1890 si se pare ca a fost inspirata de papusile japoneze – suveniruri. Conceptul de imbricare, de suprapunere este insa rusesc.
Se spune că Serghei Maliutin, un pictor de la un atelier de mestesuguri populare din Abramtsevo Break a vazut un set de papusi japoneze din lemn, reprezentand cele sapte zeitati ale norocului si acestea l-au inspirat. S-a nascut astfel prima versiune a papusii rusesti, avandu-l ca prototip pe zeul budist japonez Fukuruma. Aceasta a constat din opt papusi: prima era o fata care tinea in brate un cocos, urmau in interior alte sase papusi, cea de-a cincea fiind un băiat si ultima – un copil.

In 1900, la Expozitia Universala de la Paris, Rusia a obtinut cu aceasta papusa o medalie de bronz. (Matryoshka – simbolul national al Rusiei)

Producerea in masa a acestor papusi din lemn in atelierele mestesugarului Serghiev Posad, iar mai tarziu in alte centre de arta, a facut din Matrioska un simbol national recunoscut.

Papusile create pana in 1930 au impresionat prin eleganța picturii, varietate si forme, surprinzand in mod realist viata din acea epoca.

De la inceputul anilor 1990, au aparut “papusile de autor”, pe care sunt aplicate teme de actualitate si atemporale.

Curiozitati:

  • Japonezii cred ca jucariile pot sa alunge spiritele rele, acesta fiind motivul pentru care se dau in vant dupa ele.
  • La scoala, copii invata ca papusile simbolizeaza caracterul rusesc, sufletul rusesc si valorile de baza ale rusilor : familie, unitate si caldura.
  • Cel mai elaborat set de papusi a avut 72 de piese, 1 metru inaltime si jumatate de metru diametru, costa 3000 de ruble si era -desigur- unicat, realizat in 1970 pentru aniversarea lui Lenin.

Matryoshka – simbolul national al Rusiei

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago