Categories: Impresii de calator

Muzeul Globului din Viena

Muzeul Globului din Viena

Muzeul Globului de la Biblioteca Nationala Austriaca este considerat unicul de acest fel din lume. Sunt 240 de tipuri de globuri  care includ: globuri pamantesti, globuri ceresti, globuri ale Lunii, globuri ale planetei Marte, planetarii, lunarii.

Vizitatorii pot studia etapele parcurse pentru construirea globurilor si schimbarile petrecute in cunostintele de cartografie si cosmografie.
Vincenzo Coronelli, celebru invatat si iscusit in confectionarea globurilor, a avut contacte cu curtea Imperiala si personal cu imparatul Leopold I caruia i-a prezentat o pereche de globuri superbe, fiecare avand diametrul de 110 cm. Globurile erau colorate cu grija, decorate cu portretul imparatului si dedicate in cinstea lui. Aceasta pereche de globuri împreuna cu perechea identica aflata in posesia lui Franz Stephan von Lothringen sunt infatisate in planurile marelui hol al bibliotecii imperiale, sub dom, în biblioteca baroca ovala.
Interesul pentru globuri a crescut datorita lui Robert Haardt. Preocuparile sale asupra posibilitatilor construirii globurilor a facut ca el sa fie interesat intr-un context mai vast, introducand o renastere in aplicarea globurilor.
Robert Haardt a fost ferm convins de valoarea didactica si stiintifica a globurilor. Haardt nu a considerat globul doar o piesa importanta de colectie pentru cercetare sau pentru istoria artei, ci el a fost convins de importanta contemporana a globului in cercetare si educatie.
Intre cele doua razboaie, Robert Haardt cheltuise mult timp pentru a organiza un muzeu al globului. Nu a renuntat la aceste incercari nici in timpul celui de al doilea razboi mondial. El a cules informatii despre globurile vechi, harti si atlase geografice, si chiar a gasit caile si cerintele de a imprumuta obiecte pentru muzeul globului din Viena pe care-l intentiona sa-l fondeze. Imediat dupa terminarea razboiului proiectul muzeului globului a fost reluat.

Robert Haardt nu a obosit niciodata sa colectioneze globuri indiferent ca erau specimene individuale sau erau sub forma unor simboluri sau ornamente.

Cele mai importante piese ale muzeului sunt:

  • Cel mai vechi glob pamantesc din 1536, produs de Gemma Frisius, doctor belgian si cosmograf.
  • O pereche de globuri produse de Gerard Mercator, cel mai important cartograf al sec.16.
  • Muzeul detine 10 globuri apartinand lui Vincenzo Coronelli, venetian care a produs cele mai frumoase globuri in timpul Barocului Timpuriu.
  • Articole din sec.19, 20: Globuri care se pliaza, Globuri in relief, Globuri fara axa.
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago