O familie numeroasa – Bondarii

Bondarii sunt insecte sociale, apartinand familiei Apidae (care mai cuprinde albina melifera si speciile de albine salbatice). Bondarii sunt raspanditi pe intregul glob, exceptand regiunea etiopiana la Sud de desertul Sahara, Madagascar si Australia. Principalul factor in raspandirea lor este umiditatea, speciile fiind mai frecvente in regiunile muntoase si sunt mai rare in tinuturile calde şi uscate. (O familie numeroasa – Bondarii)

In Romania sunt semnalate pana in prezent 40 de specii de bondari; dintre acestea, 30 de specii sunt constructoare de cuiburi si apartin genului Bombus si 10 specii de bondari sunt paraziti de cuib si apartin genului Psithyrus.

Familia bondarilor este formata din cativa indivizi pana la cateva sute, fiind impartita in 3 caste:

  • masculii care au un singur rol: cel al fecundarii reginei;
  • lucratoarele construiesc cuibul, culeg nectarul florilor pe care le viziteaza, producand mici cantitati de miere, cu un gust specific, dulce-amarui, mai apoasa decat mierea de albine, ca si polenul cu care se incarca in timpul vizitelor respective, pentru hrana lor, a larvelor si a reginei;
  • regina tanara este capabila sa inceapa construirea cuibului si sa-l aprovizioneze, dearece are organe colectare si secreta ceara; dupa ce regina si-a crescut primele lucratoare, aceste functii trec in seama acestora, mama lor pastrand numai pe cea reproducatoare.

Cele 3 caste la Bombus muscorum

Ceara este produsul anumitor glande hipodermice care se afla pe fata ventrala a abdomenului, in dreptul unor suprafete lucioase, numite “oglinzi”. Ea este produsa pe baza zaharurilor din miere, prin eliberarea oxigenului, care contribuie la metabolismul ridicat al femelei, mentinandu-i o activitate intensa. La suprafata “oglinzilor”, ceara se ingramadeste in forma de solzisori, care sunt desprinsi cu ajutorul picioarelor posterioare, apoi preluati de picioarele anterioare spre a fi trecuti mandibulelor. Acestea framanta si modeleaza ceara in forma de alveole (camarute/celule) ovale; fiecare alveola contine aproximativ 10 larve si sunt inchise. In schimb, la albina melifera larvele sunt crescute in alveole separate, care raman deschise in timpul dezvoltarii acestora pentru hranirea lor progresiva.

Din ouale nefecundate ies masculi, iar din cele fecundate ies femele. In cuiburile fara regina, unele lucratoare depun oua, care fiind nefecundate, dau numai masculi. Stadiul de la ou la adult este de 4-5 saptamani. Dezvoltarea se poate face repede daca conditiile meteo permit, sau poate fi mult intarziata, stadiul de larva putandu-se prelungi pana in vara urmatoare.


La toate speciile de albine (inclusiv bondari), toate larvele sunt hranite primele 3 zile cu “lapte”, produs al glandelor faringiene secretat de lucratoare, ce contine mai multe grasimi, vitamine speciale si mai putin zahar decat amestecul de miere cu polen, denumit “paine”. Incepand din a patra zi, larvele ce vor deveni lucratoare sunt hranite cu “paine”, iar celor destinate sa devine regine li se da tot timpul “lapte”.

Adultii se hranesc cu nectar si polen.

Durata vietii reginei este de 1 an, a masculilor si lucratoarelor de cateva saptamani.
Familia de bondari traieste o singura vara, la sfarsitul careia supravietuieste doar matca fecundata, care ierneaza intr-un adapost.

Speciile constructoare au dusmani chiar in grupul lor, fiind atacate de speciile parazite de cuib. Bondarii–cuci nu aduna polen, au acul veninos puternic, cu ajutorul caruia fac intepaturi puternice, necesare depunerii oualor pe furis prin peretele cuibului in cuibul constuctoarelor. Larva parazita se dezvolta mai repede si consuma toate proviziile larvei-gazda, care moare in curand de foame.

Bondarii sunt agenti polenizatori cu o semnificativa importanta ecologica si economica, mai ales in contextul, actual (antropic), al scaderii numarului de albine salbatice si domestice, dar si datorita rezistentei mai mari la frig  si, mai ales, pentru ca exista specii de plante, precum lucerna sau tomatele, relativ dependente de bondari.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago