Categories: Diverse

Otilia Cazimir, poeta sufletelor simple

Otilia Cazimir, poeta sufletelor simple

Am intrat in luna februarie, cu atatea traditii si obiceiuri populare, respectate cu sfintenie de sute de ani…. Ne bucuram de ele, dar si mai mult ne bucuram de sfarsitul iernii, deoarece aceasta luna reprezinta o granita intre anotimpuri: in scurt timp natura o sa prinda viata. Cele 28 de zile pot fi insa cele mai asteptate zile din intreg anul, deoarece este luna cand s-a nascut marea noastra poeta Otilia Cazimir. Cine nu a citit sau ascultat macar o data: “Gospodina”, Puisorul cafeniu”, “Vulpea cizmarita”, “Unde-s ochelarii?”etc, scrise cu atata caldura de
“poeta sufletelor simple”?

Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu, ales de scriitorul Mihail Sadoveanu si de criticul literar Garabet Ibraileanu. Poeta s-a nascut in Cotu Vames, Judetul Neamt (12 februarie 1894) si a fost cel de-al cincilea copil al invatatorilor Ecaterina si Gheorghe Gavrilescu.
A fost o scriitoare, poeta, traducatoare si publicista romana, supranumita poeta sufletelor simple, fiind cunoscuta ca autoare de versuri pentru copii.

Si-a petrecut copilaria in satul natal, iar in anul 1898 familia sa se muta la Iasi, unde urmeaza scoala, liceul, apoi cursurile Facultatii de Litere si Filosofie, dar fara a sustine examenul de licenta.

Primele poezii ale Otiliei Cazimir au apărut în revista Viata romaneasca, in anul 1912, iar debutul in proza a avut loc peste sapte ani, in publicatia Insemnari iesene. A urmat apoi volumul de poezii Lumini si umbre si volumul de versuri Fluturi de noapte, carte premiata de Academia Romana.  Printre publicatiile cu care a colaborat se numara Gazeta literara, Cronica, Adevarul literar si artistic, Iasul literar, Orizont, etc. Intre anii 1937 si 1947, autoarea a fost numita inspector al teatrelor din Moldova. Parea neobosita cand venea vorba de a a traduce operele unor autori francezi, sovietici si rusi, cum ar fi Maupassant, Cehov si Gorki, fiind colaboratoare permanenta a Editurii Cartea Rusa. A incetat din viata la 8 iunie 1967, la Iasi.

Pentru bogata sa activitate literara a primit numeroase premii si distinctii: Premiul Academiei Romane (1927), Premiul Femina (1928), Premiul National pentru Literatura (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Romani (1942).

La revista Viata romaneasca, Otilia Cazimir l-a cunoscut pe celebrul autor George Toparceanu. Desi acesta s-a insurat chiar in acel an cu invatatoarea Victoria Iuga, care i-a daruit un fiu, casnicia s-a destramat repede, așa ca intre Otilia Cazimir si George Toparceanu a luat nastere o frumoasa, dar controversata poveste de dragoste, care a starnit interesul cronicarilor vremii. Relatia lor a durat pana la moartea acestuia, cand poeta, zdrobita de durere, i-a scris o epistola uneia dintre prietenele şi confidentele sale, prozatoarea Sandra Cotovu, spunandu-i de sentimentele si dorul pe care le infrunta dupa ce a disparut dragostea vietii ei.

Casa memoriala “Otilia Cazimir”, Iasi

Știai că…

  • Otilia Cazimir a inceput sa scrie din copilarie?
  • Autoarea a publicat în jur de 60 de volume de poezii?
  • Daca vrei sa descoperi mai multe despre locul in care a trait autoarea, poti sa vizitezi Casa Memoriala Otilia Cazimir, din Iasi, amplasata pe Strada Otilia Cazimir numarul 4? Muzeul contine fotografii inedite, carti cu autograf, obiecte personale si mobilier.

Va propun, sa va rasfatati in fiecare zi ale acestei luni cu cate o poezie, atat de indragite de prichindeii mei, care asteapta nerabdatori “sa citim” impreuna in fiecare seara….

1 februarie: Greu la deal si greu la vale!

2 februarie: Cartita si tractorul

3 februarie: De pe-o “Buna Dimineata”

4 februarie: Hultanul

5 februarie: La arat

6 februarie: Mos – Andrusca

7 februarie: O poveste c-un dulau

8 februarie: Pentru ce sa-ti fie frica

9 februarie: Puisorul cafeniu

10 februarie: Rata sfadausa

11 februarie: Gospodina

12 februarie: Un camin de pasarele

13 februarie: Scrisoare

14 februarie: Mos Craciun

15 februarie: Alb – Iepuras

16 februarie: Motanas – Motanel

17 februarie: Tantarul si avionul

18 februarie: Vulpea cizmarita

19 februarie: Trei ratuste

20 februarie: Un mielut cu zurgalau

21 februarie: Unde-s ochelarii?

22 februarie: Bunica

23 februarie: Datoria fetelor

24 februarie: Vine Ene pe la gene

25 februarie: Calaretul

26 februarie: Cantec de leagan

27 februarie: Fetita alintata

28 februarie: Ariciul – Imparat

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago