Categories: Natura

Era Dinozaurilor

Era Dinozaurilor

Dintre toate speciile care au trait vreodata pe Terra, dinozaurii s-au bucurat de cel mai mare succes supravietuind mai bine de 180 milioane de ani. Au trait in cea mai mare parte in Era Mezozoica, subdivizata la randul ei in 3 perioade: Triasic (intre 251 – 200 milioane de ani), Jurasic ( intre 200 – 145 milioane de ani) si Cretacic ( intre 145 – 65 milioane de ani).

La inceputul Triasicului (ca urmare a unei extinctii masive la sfarsitul Permianului), supercontinentul Pangea a fost populat de animale noi, acestea putand sa migreze in orice parte a lumii. Desi climatul era cald si umed, in interiorul continentului era mult mai uscat; in zona Tropicelor se gaseau mari regiuni desertice, mediul ideal pentru reptile. In apropierea raurilor si lacurilor au aparut diverse specii de plante precum ferigile. Asa se face ca, la inceput, predominanti erau dinozaurii ierbivori care s-au bucurat de hrana din abundenta.

La inceputul Jurasicului in viata Planetei au avut loc o serie de evenimente importante pentru evolutia lumii vii: supercontinentul Pangea a inceput sa se imparta in cele 2 sucontinente: Laurasia si Gondwana. Datorita umezelii mari intretinuta de ploile frecvente, flora s-a diversificat foarte mult, iar speciile de dinozauri au cunoscut apogeul evolutiei lor. Erau cu adevarat stapanii Terrei. Mai tarziu, pe la mijlocul Jurasicului, au aparur si primele plante cu flori, variat colorate, asa cum nu mai existasera pana atunci.

La inceputul Cretacicului se estimeaza ca au trait cele mai multe specii de dinozauri. Majoritatea erau ierbivori, dar aparusera si cateva dintre speciile carnivore. In Cretacicul Superior au avut loc si o serie de schimbari: aparitia continentelor actuale, clima asemanatoare celei pe care o cunoastem. Flora planetei s-a imbogatit cu speciile de copaci adevarati care au coexistat o vreme alaturi de falsii arbori – ferigile gigant.Tot atunci au aparut si primele specii de conifere, chiparosii, laritele si cedrii.

Una dintre cele mai vechi plante cu flori de pe Terra era magnolia, cu aspectul aproape neschimbat si in zilele noastre. In trecut, aceste plante erau inalte de peste 33 m, aveau frunze foarte lucioase, iar florile lor mari erau deosebit de frumoase si de parfumate.

Sfarsitul erei Cretacice a coincis cu disparitia dinozaurilor, eveniment care s-a produs cu 60 de milioane de ani inainte de aparitia primului hominid. Nicio fiinta umana nu a vazut vreodata un dinozaur in viata.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago