PARCUL SUB ARINI – Sibiu. În suprafaţă de 22 de hectare, Parcul Sub Arini este unul dintre cele mai mari şi mai vechi parcuri din România. A fost înfiinţat printr-o hotărâre a municipalităţii din noiembrie 1856. Inginerul Wolfgang Seifried a fost însărcinat cu elaborarea şi conducerea lucrărilor. În anul imediat următor a început trasarea celor două alei principale, de-a lungul fostului canal al Şcolii de Înot şi al pârâului Seviş. În acelaşi timp s-a procedat şi la plantarea perimetrului cu diverse specii de arbori: pin, tei şi arin.

În 1859 s-a construit digul, un an mai târziu podul peste pârâul Trinkbach, iar în imediata apropiere, între anii 1863-1865, restaurantul Sub Arini (Bolta Rece).

În aceeaşi perioadă parcul a fost preluat de Societatea băncii de asigurări, care a început amenajarea lacurilor pentru peşti.

După înfiinţarea Societăţii pentru Înfrumuseţarea Oraşului, aceasta preia, în 1881 lucrările de amenajare şi de plantare a parcului, cu arbori şi arbuşti ornamentali indigeni şi exotici. În 1883 s-a construit sera, în 1894 fântâna arteziană, în 1898 pavilionul de muzică, iar între 1904-1905 s-a introdus iluminatul electric pe alei şi de-a lungul fântânii arteziene.

Preocupările pentru întreţinerea şi dezvoltarea parcului au stagnat o vreme, fiind reluate abia după primul război mondial. S-au trasat, atunci, alei noi, s-a amenajat rozariumul, iar în 1927 a fost dat în folosinţă stadionul municipal.

Din 1979, parcul devine o adevărată grădină botanică, fiind asfaltate principalele alei, şi executându-se lucrări masive de plantare şi de organizare peisagistică. În locul vechiului pavilion de muzică se construieşte o stradă nouă, spaţii de joacă pentru copii şi de relaxare şi este reamenajată fântâna arteziană.

Astăzi parcul adăposteşte 68 de specii vegetale (dintre care aproape jumătate exotice) şi 95 de specii de păsări sedentare sau migratoare.

Alături de arini, tei, castani, platani şi alţi copaci indigeni (unii dintre ei având vârsta de peste 150 de ani) pot fi admirate aici specii din America de Nord (molid înţepător, pin strob, nuc şi arţar american, tsuga, ienupăr de Virginia, Douglas verde), specii din Extremul Orient (dracilă japoneză, ginkgo biloba) (Fig. 1, 2, 3).

Fig. 1 – Alee din Parcul Sub Arini

Fig. 2 – Toamna in Parcul Sub Arini

Fig. 3 – Pavilionul de muzica

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago