Categories: Natura

Pasari rare in Delta Dunarii

Califarul alb (Tadorna tadorna) este una din cele mai frumoase specii de rate care traiesc si se inmultesc la noi in tara. Din pacate sunt si foarte rare si din acest motiv este o pasare protejata prin lege. (Pasari rare in Delta Dunarii)

Califarul alb este raspandit in aproape toata Europa de-a lungul zonelor de coasta dar neaparat cu surse de apa dulce in apropiere. Populatiile cele mai numeroase se afla in Marea Britanie.

In Romania traieste atat pe litoral cat si in Delta Dunarii si in cateva portiuni ale cursului Dunarii. Sporadic pot aparea califari albi pe diferite lacuri si balti din interiorul tarii, mai ales in perioada de iarna. Califarul alb este o pasare semi-migratoare. In general ramane la noi si peste iarna si doar in iernile foarte grele se retrage spre coastele Marii Negre sau ale Marii Mediterane. Vanatoarea la califar alb si califar rosu este interzisa.

Coloritul penajului este deosebit de frumos si din acest motiv sunt crescute ca pasari ornamentale.

Califarul rosu (Tadorna ferruginea) este o specie rara, pe cale de extinctie. In Romania, in anii 80 aproape ca disparuse.

Este caracteristica zonelor de stepa si poate fi intalnita din Europa de Est si pana in China si la poalele muntilor Pamir. Penajul este de un portocaliu intens, ceea ce ii confera un statut aparte in religia budista. In zbor, pe aripi se observa nuante de alb si verde.

Este o specie migratoare si ajunge in Delta Dunarii la inceputul lui martie. Califarul rosu nu este dependent de apa. Cloceste in camp sau pe maluri abrupte si prefera scorburile sau vizuinile.

In perioada de imperechere califarii sunt foarte agresivi, femelele determina masculii sa goneasca toate pasarile din zona cuibului.

La nivel mondial se incearca revitalizarea speciei prin cuibaritul artificial. In Romania, este o pasare ocrotita si declarata monument al naturii.

 

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago