Categories: Impresii de calator

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA > Rimetea este unul dintre putinele sate – monument din Romania, cu locuinte care respecta acelasi stil architectural, stilul neoclasic, care pastreaza atmosfera de secolul XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai putin cunoscute romanilor, insa reprezinta un punct de atractie pentru turistii din strainatate.

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA > Cel mai frumos sat din judetul Alba localitatea Rimetea se intinde la poalele Muntilor Trascau, datand ca zona locuita inca din perioada administratiei romane si fiind mentionata pentru prima oara in anul 1257, ca urmare a interesului pentru zacamintele de fier existente in regiune.

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA > Cetatea Trascaului, Biserica Unitariana, Piatra Secuilor, Moara de Apa din 1723 si Muzeul Etnografic pot fi vizitate sau vazute in aceasta frumoasa localitate.

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA > Datorita locuitorilor ce au dorit sa valorifice patrimoniul arhitectural si sa renoveze vechile case, mandrindu-se cu arhitectura specifica locului, localitatea Rimetea a fost distinsa in anul 1999 cu premiul “Europa Nostra” al Comisiei Europene privind conservarea patrimoniului cultural material. Un an mai tarziu, Oficiul National al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea drept zona arhitecturala si urbana protejata.

Se spune ca la Rimetea soarele rasare de doua ori pe zi. La inceput apare timid, in primele ore ale diminetii, iar apoi ascuns dupa Coltii Trascaului rasare a doua oara, continuandu-si nestingherit plutirea pe bolta cereasca. Acest fenomen se datoreaza masivului perete de stanca, ce pare sa ocroteasca cu alura sa impunatoare satul rasfirat la poalele sale.

RIMETEA – SAT UNIC IN ROMANIA

 

 

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago