Categories: Diverse

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii – Rosul Galbenul Albastrul Verdele Portocaliul Negrul Albul Violetul Maroul Rozul

Culorile exprima lucruri diferite pentru fiecare om sau cultura in parte. Culorile semnifica sentimente, emotii, traditii sau tari.

Reactia noastra fata de o culoare este instantanee si are un impact profund asupra alegerilor pe care le facem in viata de zi cu zi. Desi felul in care fiecare individ percepe culorile are o anumita doza de subiectivism, exista cateva culori al caror efect are o semnificatie universala. Culorile din zona rosie a spectrului (rosu, portocaliu si galben) sunt cunoscute sub numele de “culori calde“, ele evocand sentimente dintr-un registru pornind de la caldura si comfort pana la ostilitate si furie.
Culorile din zona albastra a spectrului (albastru, violet si verde) inspira calmul si relaxarea, dar pot totusi trezi sentimente precum tristete sau indiferenta.

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii – Rosul Galbenul Albastrul Verdele Portocaliul Negrul Albul Violetul Maroul Rozul

Ce este culoarea?  

In 1666, omul de stiinta englez Sir Isaac Newton a descoperit ca atunci cand lumina pura trece printr-o prisma, se separa in toate culorile vizibile. El a descoperit si faptul ca fiecare culoare are o singura lungime de unda si nu poate separa mai departe in alte culori.

Alte experimente au demonstrat ca lumina poate fi combinata pentru a forma alte culori. De exemplu, lumina rosie combinata cu lumina galbena, formeaza lumina portocalie. Anumite culori, combinat se anuleaza una pe cealalta, cum ar fi galben si violet, lumina rezultata fiind lumina alba. Acestea sunt culorile complementare.

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii – Rosul Galbenul Albastrul Verdele Portocaliul Negrul Albul Violetul Maroul Rozul

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii – Rosul Galbenul Albastrul Verdele Portocaliul Negrul Albul Violetul Maroul Rozul

Semnificatia culorilor

Rosul determina asociatiile cu aspectul cel mai personal dintre toate culorile. Recunoscut a avea o actiune stimulativa, excitanta, rosul comunica o cantitate de energie direct proportionala cu nivelul sau amploarea de perceptie a acestei culori. Rosul are calitatea de a atrage atentia, si o utilizare adecvata a acestei culori poate avea darul de scoatere in evidenta a unui element particular.

Semnificatia culorii rosu in lume: culoarea doliului (Africa de Sud); noroc, celebrare, nunti (China); puritate, simbol al razboinicului (China, India); succes, triumf (Indienii Cherokees); alaturi de alb, culoarea norocului (Japonia); pericol, dragoste, pasiune, sto, Craciun (Occident); culoarea purtata de mirese (Orient); comunism, bolsevism (Rusia)

Galbenul stralucitor este cea mai obositoare culoare pentru ochi. Culoarea reflectata stimuleaza prea mult ochiul, creand iritatea retinei. Ca si efecte pozitive se pot mentiona cresterea puterii de concentrare si stimularea activitatii creierului. Galbenul folosit in cantitati mici creaza senzatia de caldura si stralucire. El reprezinta lumina, creativitatea, caldura si o atitudine lejera in ceea ce priveste viata. In multe religii acesta este simbolul supranaturalului.

Semnificatia culorii galben in lume: crestere, dezvoltare (China); culoarea doliului (Egipt, Burma); simbol al negustorilor sau fermierilor (India); curaj (Japonia); speranta, pericol, lasitate (Occident); sacralitate, imperial (Orient).

Albastrul reprezinta singuratate, tristete, depresie, intelepciune, incredere, loialitate. Cand porti albastru la interviurile pentru angajare arati ca esti o persoana loiala si capabila sa se dedice binelui firmei. Albastrul relaxeaza sistemul nervos. El da efect de somnolenta, ii face pe oameni contemplativi, o reactie opusa rosului. Albastrul deschis este o buna culoare pentru dormitoare intrucat calmeaza. Albastrul inchis insa da senzatia de raceala si creaza depresie.
Semnificatia culorii albastru in lume: imortalitatea, culoarea traditionala a fetitelor (China); infrangere, necazuri (Indienii Cherokees); culoarea paradisului si a spiritualitatii (Iran); sfintenie (Israel); depresie, tristete, conservatorism (Occident); culoare a protectiei (Orientul Mijlociu).

Verdele are multe semnificatii. Cel mai des este folosit pentru a simboliza natura. Prin corelatie simbolizeaza si viata, tineretea, renasterea, speranta si vigoarea. In Evul Mediu miresele purtau verde pentru a simboliza fertilitatea. Este o culoare care are un efect neutru asupra psihicului uman.
Semnificatia culorii verde in lume: palariile verzi sunt un semn ca sotia unui barbat il inseala (China); culoarea Islamului (India); simbolul tarii (Irlanda); culoarea sacra (Musulmani); primavara, renastere, eternitate, armonie, sanatate, pace (Occident).

Portocaliul este asociat caldurii, multumirii, prosperitatii si onestitatii. El pare puternic si generos. Este culoarea cel mai des asociata apetitului.
Semnificatia culorii portocaliu in lume: religia protestanta (Irlanda); Halloween (alaturi de negru), creativitate, toamna (Occident).

Negrul este o culoare controversata. Pe de o parte este asociata demonilor, vrajitoarelor; pe de alta parte durabilitatii si increderii. Pe de o parte inspira autoritate si putere, pe de alta parte disperare, jale. Negrul este culoarea preferata a multor oameni. Unii poarta negru pentru ca este o culoare care inspira putere. Mult timp hainele negre au fost un simbol al stilului, sofisticarii.
Semnificatia culorii negru in lume: culoarea traditionala pentru baieti (China); nori de ploaie, simbolizand fertilitatea si viata (Kenia, Tanzania); funeralii , moarte, revolta, personajele negative (Occident).

Albul simbolizeaza puritate, castitate, inocenta. Din aceasta cauza rochia traditionala pentru mirese este alba. De asemenea simbolizeaza si curatenia. Doctorii, asistentele, laborantii poarta alb pentru a sugera un mediu steril. Albul reflecta lumina, dar da senzatia de racoare. Din aceasta cauza este culoarea preferata in zonele toride.
Semnificatia culorii alb in lume: simbolul mortii (China); garoafa alba simbolizeaza moartea ; alaturi de rosu , culore norocului (China); funeralii (Japonia, Orient); puritatea, viata , miresele, ingerii, pacea (porumbelul alb), personajele pozitive (Occident).

Violetul este culoarea regilor. Ea sugereaza luxul, bogatia si sofisticarea. Este culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor. Violetul este o culoare care se gaseste rar in natura.
Semnificatia culorii violet in lume: regalitate (Occident); culoarea doliului (purtata de vaduve) (Thailanda).

Maroul este culoarea pamantului si padurii. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. El comunica sinceritate, putere, maturitate.
Semnificatia culorii maro: pamant, natura, rusticitate, stabilitate, traditie, mizerie, saracie, zodia Capricornului, zodia Scorpionului.

Rozul este cea mai romantica si afectiva culoare. Aceasta culoare te linisteste. Studiile au aratat ca rozul calmeaza si imbuneaza sentimentele.

Semnificatia culorilor in diferite culturi ale lumii – Rosul Galbenul Albastrul Verdele Portocaliul Negrul Albul Violetul Maroul Rozul

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago