Categories: Diverse

Semnificatia numelui Parascheva

Semnificatia numelui Parascheva

Numele Parascheva sau Paraschiva provine de la grecesculparaskeve“, care inseamna vineri. Sensul propriu al substantivului este pregatire, vinerea desemnand ziua dinaintea Sabatului in care se faceau pregatirile pentru sarbatoare.

Numele deSfânta Vineri” se crede ca provine fie de la ziua in care s-ar fi nascut Sfanta Parascheva (o zi de vineri), fie de la faptul ca in ziua de vineri, cea in care a fost rastignit Mantuitorul, Sfanta Parascheva tinea post negru.

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, la sud de Dunare – in Epivat – pe teritoriul Turciei de astazi. Inca de mica, a simtit o mare dragoste pentru Hristos, si de aceea daruia tot ce avea celor sarmani, iar cand a mai crescut s-a calugarit intr-o manastire de maici din apropierea Constantinopolului. In timpul vietii sale, Cuvioasa Parascheva a savarsit numeroase vindecari miraculoase si alte minuni.

Sfanta Parascheva a murit la varsta de 25 de ani, in ziua de 14 octombrie.

Exista numeroase derivate ale numelui, dintre care amintim: Paraschia, Paraschivita, Pachita, Paraschita, Parastita, Parasiia, Parascovea, Parasuca, Parasca, Chiva, Chivuta, Vuta, Paraschiv, Parascu, Chivu.

Toti cei care poarta numele de Parascheva (si derivatele acestui nume), isi serbeaza onomastica in data de 14 octombrie, cand are loc marea sarbatoare religioasa Sfanta Parascheva.

In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Se crede ca in apropierea sarbatorii, Sfanta Parascheva se arata in visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rau.

 

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago