Categories: Diverse

Sfintii 40 de Mucenici

Mucenicii sunt cei ce si-au dat viața marturisind pe Iisus Hristos in conditii extreme. Cei 40 de mucenici din Sevastia sunt sarbatoriti la data de 9 martie a fiecarui an. Acestia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului Licinius. (Sfintii 40 de Mucenici)

Conform izvoarelor istorice, in anul 320, Agricolae, guvernatorul Armeniei, afland despre credinta lor, le ordona sa isi renege credinta si sa se inchine idolilor. Cei 40 de mucenici refuza sa faca acest lucru, astfel Agricolae decide sa ii condamne la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In timpul noptii in care mucenicii se aflau in lac, s-au petrecut adevarate minuni: la inceput, apa lacului s-a incalzit, astfel topindu-se gheata iar apoi 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat din cer deasupra mucenicilor. Mucenicii au pierit insa cu totii, trupurile lor fiind arse si apoi aruncate in apa.

Cei 40 de mucenici sunt: Acacius, Aetius, Aglaius, Alexandru, Angius, Atanasie, Candid, Chiril, Chirio, Chudion, Claudiu, Dometian, Domnos, Ecditius, Eunoicus, Euthychius, Flavius, Gaius, Gorgonius, Helianus, Heraclius, Hesychius, Ioan, Ilie, Leonte, Lysimachus, Meliton, Nicolae, Philoctimon, Priscus, Sacerdon, Severian, Sisinius, Smaragdus, Teofil, Theodulus, Valeriu, Valens, Vivianus si Xantheas.

Data de 9 martie corespunde si inceputului anului agricol. Traditia populara spune ca in aceasta zi sfintii mucenici se strang pentru a participa la un ritual de dezghetare a pamantului si de eliberare a caldurii, pentru aceasta ei batand cu bate in pamantul inghetat. Aceasta practica este mai des intalnita in satele din Bucovina.

De asemenea, credinta populara spune ca daca va ploua in aceasta zi, atunci va fi la fel si de Paste, daca va tuna, vara va fi buna pentru culturile agricole, iar daca va ingheta in noaptea de dinainte, atunci toamna va fi bogata si lunga.

Figurine in forma cifrei 8 (Sfintii 40 de Mucenici)

In cinstea acestor martiri, femeile coc in aceasta zi 40 de figurine dintr-un aluat a carui compozitie este foarte asemantoare cu cea a cozonacului. Se spune ca forma cifrei 8 pe care o are acest desert traditional ar proveni fie de la forma cununilor care au coborat din cer peste capetele martirilor, fie sunt o forma stilizata a trupurilor lor.

 

Sfintii 40 de Mucenici

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago