Categories: Natura

Giganti si pitici

Cea mai mare specie de melc din lume este Syrinx aruanus, cu o greutate de 18 kg si lungimea maxima a cochiliei de 90 cm, fiind raspandita in Australia de Nord, Insulele Moluce, Indonezia si sudul Noii Guinee. Acest gasteropod traieste in sedimentele nisipoase, la adancimi de 30 cm. Are cochilia in forma de fus cu numeroase benzi helicoidale la exterior. Cochilia sa foarte frumoasa este considerata o adevarata bijuterie de turisti. Carnea melcului este comestibila. (Giganti si pitici)

O alta specie mare este melcul Yeti (Cymbium proboscidalis) raspandit in Oceanul Atlantic. Exemplarele cele mai mari pot ajunge la greutatea de 6-8 kg si la lungimea de 30 cm.

Melcul poate creste atat de mult incat cochilia nu il mai incape si ramane prinsa de corpul sau imens ca un accesoriu de care nu mai are nevoie. In cazul in care este nevoit sa stea pe uscat, corpul sau scade in greutate pana la un sfert din marimea sa normala pe care o are in apa.

Populatia bastinasa din vestul Africii consuma carnea acestui melc in combinatie cu peste si orez.

Cel mai mare melc de gradina este Achatina achatina (melcul-tigru) din Africa, Coasta de Fildes, Nigeria. Denumirea populara se refera la coloritul cochiliei in nuante de galben si maro-inchis care amintesc de blana de tigru. Melcul-tigru are lungimea corpului cu tot cu cochilie de 39 cm si greutatea de 0,9-1kg.

In Africa si mai ales in Ghana acesti melci sunt destinati consumului, se vand in piete consumatorilor dornici sa utilizeze carnea lor in retete traditionale. Carnea melcilor este foarte apreciata, ea este preparata dupa tehnici culinare traditionale din Africa dar si in restaurante dupa tehnici culinare europene.

Cel mai mic melc din lume este Angustopila dominikae din China; melcul poate fi văzut cu ochiul liber, dar, cu toate acestea, este extrem de dificil de observat atunci când nu este izolat pe o suprafaţă plană. Cochilia acestuia masoara doar 0,86 milimetri, fiind de 10 ori mai mica decat urechea acului, spre exemplu.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago