Categories: Natura

Sunt albinele speciale printre insecte?

Sunt albinele speciale printre insecte?

Albinele sunt intr-adevar speciale printre insecte din urmatoarele motive:

  • Sunt cei mai importanti si eficienti polenizatori ai plantelor cultivate si salbatice deoarece adultii se hranesc cu nectar si polen si, de asemenea, colecteaza aceste produse pentru a-si hrani larvele, astfel realizand si polenizarea. Mai mult de 500 de specii de plante cultivate sunt entomofile, producţia lor fiind direct dependentă de activitatea polenizatoare a insectelor, primul loc ocupându–l albinele. Unele flori necesită polenizarea de către albine ca să producă fructe. Alte flori pot să se polenizeze singure dacă nu apare nicio albină, dar scăderea fertilităţii, este un rezultat frecvent. Menţinerea populaţiilor de albine sălbatice este astfel foarte importantă pentru diversitatea genetică necesară în îmbunătăţirea speciilor cultivate.
  • Sunt speciale prin organizarea lor sociala.

Albinele melifere traiesc in familii care cuprind un număr mare de indivizi (60 – 80 mii în perioadele favorabile), alcatuite din trei “caste”: regina (matca), trantorii si albinele lucratoare (acestea din urma constituind marea majoritate a grupului).

Regina traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Intr-o singura zi, regina depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza.

Trantorii fecundeaza matca, asigurand astfel perpetuarea speciei. Durata de viata a trantorilor este foarte scurta, in jur de 25 de zile. Unii mor imediat dupa imperechere, iar restul sunt goniti din stup la venirea frigului.

Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele, dar neputandu-se reproduce. Albinele lucratoare efectueaza toate sarcinile necesare pentru sustinerea stupului. Albine lucratoare au o durata de viata scurta, aproximativ 30 de zile, in acest timp trecand prin diferite stadii de dezvoltare in ceea ce priveste rolul lor din stup. Au urmatoarele functii: hranesc larvele si matca, asigura curatirea si ventilatia stupului, produc ceara pentru construirea cuibului si de asemenea au rol de a colecta nectar, polen, precum si apa necesara pentru a sustine viata.

  • Prin comportamentul lor bazat pe instincte foarte complexe, instincte care sunt rezultatul evolutiei de milioane de ani.

Albinele îşi pot comunica una alteia distanţa şi direcţia sursei de hrană prin anumite mişcări, respectiv dansuri de tip “circular” (când distanţa până la flori este mai mică de 100 m) şi “clătinat” (când distanţa până la flori este între 150-3000 m). Când o lucrătoare se întoarce la cuib după descoperirea plantelor melifere, ea îşi goleşte conţinutul guşii în guşa altei lucrătoare. Astfel, aroma nectarului indică felul florilor descoperite. Apoi semnalizatoarea începe să danseze la suprafaţa fagurelui. Efectul dansului este mobilizator pentru culegătoarele din apropiere, care, reîntoarse la stup, stimulează pe altele prin dansul lor.

Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni.

Orientarea: La prima sa ieşire din cuib, culegătoarea executa un zbor de recunoaştere. Albina se întoarce cu uşurinţă la cuib, fie probabil datorită faptului că ea menţine reflecţia soarelui într-o omatidie, fie albina percepe vibraţiile emise din stup.

  • Prin produsele lor: ceara, mierea, propolisul si veninul; încă din antichitate se ştia despre rolul jucat de albine în natură şi în viaţa omului.

Ceara era folosita pentru fabricarea lumanarilor, impermeabilizarea îmbrăcăminţii, la confecţionarea tablelor cerate folosite pentru scriere, iluminatul caselor şi în medicina populară ca medicament în tratarea diferitelor boli, iar mierea era consumata cu placere.

Veninul de albine este foarte folositor, de asemenea, in tratarea unor boli (pentru obtinerea unui singur gram de venin este nevoie de cateva mii de albine).

Propolisul are proprietati antivirale, antibiotice, antitoxice si antiinflamatorii. Este folosit de catre albine si pentru captusirea peretilor stupului cu un strat care nu permite formarea curentilor de aer. Albinele mai folosesc propolis si pentru a mumifica intr-un invelis eventualii intrusi, proces ce nu permite putrezirea lor.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago