Arborele de cacao (Theobroma cacao) este un arbore regesc, originar din America de Sud, are inaltimea de 4-8 m, tulpina dreapta, frunzele verzi tot timpul anului, florile cresc direct de pe trunchi si nu de pe ramuri ca la alti arbori. Fructul acestui arbore cantareste intre 250 si 500 de grame si are forma unui pepene galben. In interior sunt pastai albe, in care sunt de fapt boabele de cacao. Acest arbore a fost numit in secolul XVIII “mancarea zeilor“.
Un arbore de cacao produce circa 40 de fructe, de la care se pot recolta pana la 1 kg de boabe de cacao.
Ciocolata este facuta din boabe de cacao. Cacao este ciocolata. Ciocolata are un singur ingredient – fara zahar, produse lactate si chimicale – acel singur ingredient este cacao.
Inceputuri
In anul 600 e.n. maiasii au migrat spre regiunile nordice ale Americii de sud si aici au pus bazele primelor culturi de arbore de cacao in peninsula Yucatan. Se pare ca maiasii aveau deja de cateva sute de ani un adevarat cult pentru fructele arborelui de cacao. Boabele de cacao erau considerate un bun de mare pret si erau folosite atat ca mijloc de plata cat si ca unitati de calcul al valorii altor bunuri.
In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii; in rest, acesta bautura era destinata folosirii doar de catre regi.
In cultura Azteca, doar preotii, militarii decorati, conducatorii si comerciantii foarte instariti aveau dreptul sa utilizeze aceasta licoare regala.
Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci cand Mexicul a fost cucerit de catre spanioli. Cand au adus ciocolata in tara, spaniolii au inceput sa-i modifice compozitia. Prin incercarea lor de a scapa de gustul puternic amar, acestia au adaugat scortisoara si zahar bauturii. Ciocolata indulcita a devenit in scurt timp cel mai mare capriciu al continentului. Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor.
In 1580, arborele de cacao a fost plantat si in Spania. Din acel moment, popularitatea ciocolatei s-a raspandit treptat si in alte tari europene. Acestea insa si-au organizat propriile plantatii, rute comerciale si facilitati de fabricatie.
Beneficiile ciocolatei
Consumata in cantitati moderate (pentru a nu provoca obezitate), ciocolata are nenumarate efecte benefice asupra sanatatii:
STIATI CA …
Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…
Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…
Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…
Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…
Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…