Categories: Natura

1000 de picioare

Miriapodele fac parte din clasa Chilopoda, increngatura Arthropoda. Grupul cuprinde 13 mii de specii adaptate doar la mediul terestru. Desi numele lor sugereaza ca au peste o mie de picioare, numarul membrelor variaza de la 10 până la cca 750 (Illacme plenipes, Fig. 1), dar se intalnesc specii care au si mai putin de 10 picioare. Corpul este alungit, lungimea lui variind intre cativa milimetri pana la 30 cm (Fig. 2, Scolopendra gigantea).

Fig. 1

Fig. 2

Cum identificam miriapodele?
Acestea au corpul lung, ingust, alcatuit din mai multe segmente si foarte multe picioare. Culoarea lor poate fi rosie, neagra, galbena, portocalie sau maro.
Cum iti dai seama ca in locuinta ta exista miriapode? Ei bine, singurul lucru pe care il poti face este sa le observi.
Miriapodele traiesc in natura, in zonele cu umiditatea crescuta, pe sub pietre, frunze moarte, mormane de iarba sau busteni in stare de putrefactie. Miriapodele migreaza pe distante lungi in anumite perioade ale anului, in functie de vreme, dar in special toamna sau primavara. Miriapodele au tendinta de a intra in interiorul locuinteler toamna tarziu, cand temperaturile sunt in scadere, in cautare de un loc in care sa isi petreaca iarna. Odata ajunse in casa ta, soarta lor poate avea doua cai: mor de deshidratare sau, daca ajung in subsoluri umede, pot trai pe o durata lunga de timp. Daca mergem pe a doua optiune, datorita faptului ca depun extrem de multe oua (in jur de 500), pot deveni o reala problema. Miriapodele se gasesc peste tot in casa. Bucataria, baia pot reprezenta locul ideal avand in vedere umezeala pe care acestea o prefera.
Desi nu sunt considerate periculoase pentru om, multe milipede produc secretii toxice (adesea contin benzochinone), care pot genera vezicule si modificarea culorii pielii. Chilopodele mari, totusi, pot musca omul, si, desi muscatura poate provoca dureri intense si disconfort, decesele sunt extrem de rare. Existenta lor in interiorul locuintei poate produce neplaceri, precum mirosuri neplacute sau pete. Din fericire, cele mai multe invazii se incheie in cateva zile, cu foarte putin efort depus.

Pradatorii din habitatul lor natural sunt: pasarile, bursucii, vulpile si rozaroatele mici (soareci, sobolani). Cand un miriapod simte ca este in pericol, se curbeaza intr-o spirala sau emana un miros ce il determina pe pradator sa se indeparteze.

Curiozitati despre miriapode:

  • Sunt cele mai vechi creaturi cunoscute de pe pamant (cea mai veche fosila descoperita a trait acum 428 de milioane de ani in urma, in Silurian)
  • Cea mai mare specie cunoscuta atinge 38 cm lungime si este miriapodul gigant african (vezi mai jos)

    Cele mai cunoscute miriapode din fauna noastra apartin la doua grupe diferite:

    A. Diplopodele, miriapode cu corpul rotund, cu antene scurte, cu picioare marunte si numeroase, obisnuit cate 2 pe un inel:

Scolopendra (Polydesmus complanahis), 24 mm, cu trupul latit si colorat cafeniu-deschis, batand in rosiatic.

Sarpele-orb (Ommatoiulus sabulosus), 4 cm, cu corpul stralucitor, negru, cu picioare maruntele, dese, cate doua pe fiecare dintre inelele numeroase ale trupului.

    B. Chilopodele cuprind animale cu corpul turtit, cu antene lungi si cate o pereche de picioare lungi pe fiecare inel: urechelnita (Lithobius forficatus).

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago