Categories: Sanatate

Farmacia din stup

Produsele apicole sunt deosebit de benefice pentru mentinerea sanatatii, diverse tratamente, in cosmetica.

Mierea, laptisorul de matca, polenul, propolisul, veninul de albine si ceara contribuie la intarirea organismului, astfel incat persoanele care le consuma reusesc sa-si intareasca sistemul imunitar slabit in urma diverselor afectiuni de zi cu zi.

Mierea de albine


Fiecare tip de miere are proprietati specifice:

  • mierea de levantica lecuieste tusea si durerile de gat;
  • mierea de tei usureaza starile febrile si durerile gastrice, previne migrena, fiind un bun mijloc profilactic si remediu in pneumonii, astm bronsic, stari nervoase, tuberculoza;
  • mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii;
  • mierea de salcam este un bun calmant si tonic;
  • mierea de castan comestibil are actiune antimicrobiana, mai ales in bolile de stomac, intestinale si renale;
  • mierea de menta este buna ca leac impotriva durerilor, antihemoragic, tonifiant;

Mierea este un remediu eficient in diferite boli interne si ale pielii – un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar. Luand in mod regulat miere – cite o lingurita dimineata, cu o ora inaintea micului dejun; o lingurita la doua ore dupa masa de prinz si o lingurita dupa cina – se normalizeaza tensiunea arteriala si digestia, se reduce cantitatea de acid gastric. In cazul colitelor si gastritelor, mierea se asimileaza mai bine cu putina apa calda in care se dizolva.

Laptisorul de matca crud

Are o culoare alb-sidefie pana la galbui, un miros caracteristic, putin aromat, un gust acidulat, astringent si usor acrisor. Aciditatea apropiata de cea a sucului gastric il face usor de tolerat.

Laptisorul de matca este si cel mai puternic aliment-medicament din lume; are urmatoarele efecte: antibacterian, anticancerigen, antidiabetic, antidepresiv, antihipertensiv, antireumatic, energizant si vitalizant.

Polenul

Este o pulbere de obicei galbena, constituita din grauncioare microscopice, ce sunt amplasate, in saculeti, pe varful (anterele) staminelor, care constituie partea reproducatoare masculina a florii. Polenul recoltat de pe anterele staminelor este “tratat” cu saliva albinelor, bogata in enzime speciale si in amestec cu putin nectar se formeaza un “ghemotoc” ce se prinde de piciorusele lor. Acesta este ceea ce cunoastem ca “polenul recoltat de albine” sau “polen crud”.
Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie.

  • Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, indicat pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organismului in lupta impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general.
  • Polenul este bogat mai ales în vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanti, inclusiv beta caroten, vitamina C si vitamina E, acid folic, provitamina A. De asemenea, polenul contine minerale ca: fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu, seleniu etc.
  • Contine de doua ori mai multe proteine decat carnea de vita si are un continut de grasimi foarte scazut.
  • Poate fi considerat o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, fiind foarte bogat si in aminoacizi esentiali.

Propolisul

Este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente – cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor.

Propolisul este folosit ca biostimulator, care mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala. Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari:

  • Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degeraturi.
  • Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in singerarile gingiilor.

Veninul de albine

Se foloseste in vindecarea astmului bronsic, al artritelor, reumatismului, in tratarea hipertensiunii, a aterosclerozei, ca si pentru atenuarea durerilor reumatice.

Ceara de albine a fost folosita inca in antichitate si tot de atunci i s-au recunoscut virtutile terapeutice. Si azi se foloseste ceara de albine la prepararea unor unguente si balsamuri. De asemenea, ceara este folosita si in cosmetica.

Din vremuri stravechi, omul a descoperit mierea si produsele stupului de albine nu numai ca aliment, ci si ca medicament. Scrierile din antichitatea greco-romana abunda in mentionari despre mierea de albine si utilizarea ei medicala, fiind creata o adevarata mitologie in jurul acesteia si subliniindu-se numeroasele sale proprietati medicinale: antiseptic, tonifiant, sedative, febrifug, aperitiv si digestiv.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago