Categories: Impresii de calator

Biertan – un loc in care m-as intoarce

Satul Biertan, cu stradutele vechi de sute de ani, cu arcadele medievale si cu impresionanta biserica fortificata atrage o multime de turisti in fiecare an. Localitatea este asezata in centrul Romaniei la 80 km de Sibiu si 29 km de Medias. De-a lungul istoriei a fost un important centru viticol si mestesugaresc, caracteristici pe care le pastreaza si azi. (Biertan – un loc in care m-as intoarce)

Prima atestare documentara a avut loc in 1283 si a fost facuta de locuitorii de atunci ai locului, sasii, iar din anul 1397 este atestat ca cetate, dupa fortificarea bisericii din centrul localitatii. Un alt lucru important care face atat de interesant satul este faptul ca aici a fost sediul Episcopiei Evanghelice timp de aproape 300 de ani, intre 1572-1867.

Un lucru inedit il constituie turnul sau bastionul inchisoare care avea un rol foarte interesant si folositor pentru societatea traditionala din acele vremuri. Aici, era o camera mica cu un singur pat, o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana unde erau inchise perechile care doreau sa divorteze timp de doua saptamani, timp in care cei doi trebuiau sa imparta totul, astfel avand timpul si locul perfect pentru a se impaca. Se pare ca metoda era extrem de eficienta din moment ce timp de 300 de ani, in Biertan a existat un singur divort! (Biertan – un loc in care m-as intoarce)

Biserica si centura de fortificatii sunt amplasate in centrul asezarii, pe un deal. Constructie monumentala, de mari dimensiuni, biserica are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Biserica a fost construita intre 1483 si 1513 de mesteri din Nuremberg si Viena. Altarul impresionant, amvonul din piatra si orga mareata arata puternica influenta sud-germana.

Biertan – un loc in care m-as intoarce

 


infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago