Categories: Natura

Pe carari de munte, printre raritati floristice

Florile sunt cel mai frumos dar oferit de natura. Unele cresc doar in anumite zone si infloresc doar in anumite perioade ale anului. Sa ne bucuram impreuna de cateva raritati pe care poti sa le intalnesti si sa le admiri pe carari de munte! (Pe carari de munte, printre raritati floristice)

Garofita Pietrei Craiului (Dianthus callizonus)

Descoperirea acestei specii a produs senzatie si nedumerire in lumea stiintei din urmatoarele motive:

  • creste doar pe crestele prapastioase ale Pietrei Craiului, nefiind intalnita pe vreuna din culmile muntoase vecine Pietrei Craiului;
  • nu a mai fost gasita in nici un alt loc din lume.

Se crede ca planta reprezinta o specie relicta, apartinand unui trunchi din care s-au desprins actualele garofite alpine intalnite in Europa. Supravietuirea ei in Piatra Craiului s-a explica prin pozitia oarecum izolata a masivului.

Este o planta ocrotita de lege si un endemism unic in lume!

Floarea de colt sau floarea reginei (Leontopodium alpinum) este declarata monument al naturii din anul 1933. Numele provine din cuvintele grecesti “leon”=leu si “podion”=picior. Planta erbacee, perena si totodata cea mai rara din intreaga flora montana creste in muntii calcarosi, in pajistile de pe versantii abrupti si insoriti, sau pe stancarii. Este intalnita in Romania pe stancile aproape inaccesibile omului din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu.

Floarea reginei mai este intalnita in zone din Alpi, Balcani, Carpati, Pirinei, dar si din Asia Centrala si de Est.

Aceasta planta reprezinta in traditia populara romaneasca un simbol al dragostei si se spune ca barbatii isi demonstrau dragostea, indemanarea si curajul, culegand o floare de colt de pe stancile ascutite al muntilor si oferind-o iubitelor.

Sangele Voinicului (Nigritella rubra si Nigritella nigra) este una dintre cele 58 de specii de orhidee care pot fi intalnite si in Romania. Florile acestora par rubine stralucitoare in bataia Soarelui. Mirosul lor caracteristic, amintind de vanilie, este atat de patrunzator, incat prezenta podoabei sangerii poate fi simtita de la distanta.

Planta poate fi intalnita in Romania doar pe pajistile alpine si subalpine din Muntii Bucegi, Buzaului si Ciucas. In Europa este raspandita in Alpi, Pirinei, Apenini, Balcani si Carpati.

Este o planta monument al naturii si este ocrotita prin lege.

Papucul Doamnei sau “pantofiorul lui Venus” (Cypripedium calceolus) este o specie foarte rara de orhidee. In toata Europa, Papucul Doamnei este pe cale de disparitie si este pe locul intii pe lista plantelor protejate de lege.

In Romania, Papucul Doamnei este protejat inca din 1938, prin Decret Regal. Se intalneste prin paduri, mai mult sau mai putin umbroase, pe coaste, in tufisuri, de preferinta in terenuri calcaroase, in grupe sporadice. In afara spatiului romanesc, papucul doamnei mai pot fi gasit in Europa Centrala, Himalaya subtropicala si India.

Legenda spune ca aceasta orhidee minunata a rasarit prin magie. O frumoasa printesa, atrasa in mrejele dragostei, a reusit să scape la timp de vrăjitorul viclean. Fugind, ea si-a pierdut condurul de catifea aurie, iar pantoful vrăjit s-a transformat pe dată Intr-o floare gingasa.

Smardarul (Rhododendron kotschyi)

Rhododendron (din grecescul: rhodos = trandafir, si dendron = arbore) este originar din estul Asiei; el creste spontan in tufe pitice in zona alpina. Frumusetea florilor sale – care emana un miros si o aroma asemanatoare visinelor – si raritatea sa, face ca smardarul sa fie o planta ocrotita si protejata in perimetrul Parcului National Bucegi. Frunzele sunt tot timpul anului verzi.

Laleaua pestrita (Fritillaria meleagis)

In trecut, purta numele de floare de sah, datorita petelor albe care stropesc petalele violet. Legenda spune ca laleaua pestrita a rasarit in gradina unui vistiernic de la curtea Sahului Persiei. Acesta se gandea de mult la un joc nou, care sa il distreze pe stapanul lui. De cum a vazut floarea, i-a venit ideea sa deseneze o tabla in patratele albe si negre, si asa a aparut jocul de sah.

La noi, laleaua pestrita creste in zonele umede, dar, de la un an la altul, mlastinile au fost arate si florile au disparut. Pe de alta parte, obiceiul femeilor de la tara de a vopsi lana in mov cu lalele pestrite a contribuit si el la disparitia minunatei flori.

Pe cat de frumoasa este, laleaua pestrita are un miros dizagreabil, asemanator cu cel de blana uda de animal.

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago