Categories: Natura

Ce este polenul?

Polenul este o pulbere provenita din staminele plantelor cu flori, care reprezinta celulele sexuale masculine. (Ce este polenul?)

Functia unei flori este de a produce seminte. Partile femeiesti esentiale ale unei flori tipice sunt: ovarul, stilul si stigmatul. Partea masculina este stamina. Aceasta produce polenul, care este celula sexuala masculina. Unele plante produc un polen usor, acesta este transportat de catre vant (polen anemofil), alte plante produc un polen mai greu, mai lipicios, iar acesta este transportat de catre insecte (polenul entomofil).


Pentru albine polenul este principala lor sursa de hrana, sursa unica de proteine, principala sursa de substante indispensabile vietii lor: lipide, elemente minerale, vitamine, enzime.

Pentru om, polenul este o sursa de vitamine, lipide, proteine, enzyme si minerale.

Polenul la recoltare se prezinta sub forma de grauncioare cu contur neregulat. Culoarea polenului variaza mult in functie de florile vizitate de albine, de la alb pana la negru, predominanta fiind culoarea galbena. Gustul este placut dulceag, cu parfum puternic asemanator florilor de la care provine. Umiditatea polenului la recoltare este foarte mare, fiind astfel un mediu foarte bun de dezvoltare al microorganismelor, ca urmare este necesar sa fie foarte repede prelucrat (congelet sau uscat). Marimea si greutatea grauncioarelor de polen pot fi foarte diferite in functie de specia de planta de pe care este colectat si de durata culesului. Marimea si greutatea grauncioarelor de polen conteaza mult din punct de vedere comercial. Un polen sfaramat nu este atragator pentru ochiul clientului. Din punct de vedere terapeutic, marimea grauncioarelor nu conteaza, mai ales ca se recomanda a se consuma in amestec. (Ce este polenul?)

In momentul recoltarii, polenul are umiditatea de 15-20%, proteine 7-35%, zahar invertit 1-48%, grasimi 1-18%, substante minerale1-7%.

Cum recolteaza albinele polenul?

Pe corpul albinelor exista numerosi perisori. De perisori se prinde polenul atunci cand albina viziteaza florile.

In recoltarea grauncioarelor de polen albinele executa mai multe etape:

  • Polenul este “pieptanat” de catre perisorii tari ai picioruselor anterioare. Perisorii sunt umeziti cu nectar sau cu miere regurgitata pentru a ajuta la împachetarea polenului.
  • In timpul zborului albina impacheteaza polenul si il indeasa in cosuletele ce se afla pe piciorusele posterioare.
  • Ajunsă in stup, albina descarca cosuletele cu ajutorul picioruselor medii, intr-o celula goala sau partial umpluta.
  • In urma ei vine o altă albina care zdrobeste si preseaza cu capsorul polenul in fundul celulei.

Polenul astfel depozitat este acoperit cu un strat de miere urmand sa sufere continue schimbari, transformanduse astfel in pastura.

Cum este colectat polenul de catre apicultor?

Recoltarea polenului de catre apicultor se face la intrarea in stup, la urdinis, printr-o serie de dispozitive numite “colectoare de polen” care au ca principiu o grila prin care albinele nu pot trece decat dupa ce descarca saculetii cu polen Astfel polenul cade intr-o cutie colectoare pe care apicultorul o goleste de 2-3 ori pe zi in uscatoarele de polen. (Ce este polenul?)

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago