Pastura sau “Painea albinelor” este un produs deosebit de valoros al stupului. Albinele aduc polenul in stup, il depoziteaza in celule, il preseaza cu capsorul, il amesteca cu putina miere, enzime si alte substante nutritive din glandele salivare folosite ca liant pentru grauncioarele de polen, apoi deasupra pun un strat protector de miere. Aici, sub influenta microorganismelor, a temperaturii si a umiditatii ridicate din stup, polenul trece printr-o serie de transformari biochimice si modificari structurale, transformandu-se, dupa o perioada de timp de fermentare naturala, in pastura. (Painea albinelor)
Datorita faptului ca transformarile suferite de polen sunt biochimice, produsul rezultat este diferit de polenul initial. Transformarea polenului in pastura presupune mai multe etape:
Pastura are culoare cafenie inchisa si gust dulce-amar-acrisor datorita procesului de fermentare. (Painea albinelor)
De retinut!
Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…
Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…
Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…
Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…
Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…