Categories: Impresii de calator

Cele mai frumoase castele din Romania

Cele mai frumoase castele din Romania

Castelul Sturdza, Iasi

Castelul, in stil neogotic, a fost construit intre 1880 si 1904 de catre George si Maria Sturza, pe amplasamentul unui vechi conac, in satul Miclauseni. La acea vreme in Castelul Sturdza se afla o colectie vasta de arme, bijuterii, tablouri, costume medievale si piese arheologice, dar si o colecție de 60.000 de carti, multe dintre ele editii rare. In timpul primului Razboi Mondial castelul a fost transformat in spital militar, Maria Ghica si Ecaterina Cantacuzino (fiica lui George Sturdza) ajutand ranitii din postura de infirmiere. Elena a ramas apoi sa administreze castelul pana in 1944, cand l-a parasit din cauza razboiului.

Dupa 1947, Ecaterina Cantacuzino a donat castelul Episcopiei Romanului, in vederea infiintarii unui locas de cult. Dar manastirea a fost desfiintata dupa numai cativa ani de catre statul comunist care a nationalizat castelul si l-a transformat in depozit militar pana in 1960, an in care destinatia acestui s-a schimbat radical, devenind centru de plasament pentru copiii cu handicap. Mai multe incendii au mistuit mobilierul si peretii castelului pe parcursul vremurilor, contribuind la starea lui de degradare.

Aflat in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Buvocinei, castelul Sturdza a fost redeschis circuitului turistic in 2014, dupa 10 ani de restaurari.

Castelul Corvinilor (Huniazilor), Hunedoara

Cetatea medievala a Hunedoarei, denumita Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, a fost construita in secolul 15 de catre Ioan de Hunedoara (conducatorul care a stat in calea turcilor in expansiunea lor europeana), pe o stanca de langa paraul Zlasti. Bine conservat, castelul in stil gotic se intinde pe o suprafata de 7000 mp, avand 42 de incaperi, doua poduri si doua terase. In timpul lui Iancu, castelul a fost nu doar un punct de o mare importanta strategica ci si o resedinta feudala animata de numeroase evenimente. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni de piatra ce se sprijina in albia paraului Zlasti. Devastat de-a lungul timpului de mai multe incendii, castelul a trecut prin mai multe procese de restaurare, dupa 1997 intrand intr-un proiect grandios de punere in valoare. Muzeul din interior adaposteste o multime de colectii de arheologie, etnografie, numismatica, etnografie si tehnica militara.

Castelul Bran, Brasov

Castelul Bran concurează cu cel din Hunedoara in topurile celor mai frumoase castele din Europa. Este cel mai cunoscut si vizitat dintre castelele din Romania. Desi a intrat in circuitul turistic drept castelul lui Dracula, Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti, caruia i-a fost atribuita legenda, acesta nu a locuit niciodata la Bran, potrivit istoricilor. A fost ridicat initial ca trecatoare cu scop militar (in 1377), cetatea a suferit mai multe modificari intre 1622 si 1886, pentru ca in 1920 sa fie transformata in castel de catre regina Maria.

Castelul Peles, Sinaia

Castelul Peles e construit in stil neorenascentist german. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, fiind dotat inca de la inceput cu cateva elemente moderne: lift interior, incalzire centrala si, in special, uzina electrica proprie, amplasata pe malul paraului din apropiere. Pelesul are 170 de incaperi, dintre aceste doar 10 fiind accesibile turistilor (printre ele, Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala Armelor). In castel se afla mai multe colectii valoroase de sculpturi, armuri, picturi, tapiserii, mobilier, obiecte de ceramica, argint si portelan.

Intre anii 1873 si 1875, din initiativa regelui Carol I, se pune fundatia viitorului castel Peles, vazut de rege drept resedinta de vara, investita cu functii politice, culturale si simbolice. Lucrarile au luat sfarsit in 1883, ele fiind completate insa, de-a lungul anilor, pana in 1914 (la moartea regelui Carol I), cu alte planuri de dezvoltare.

Din 1914 in 1947, castelul a servit ca spatiu pentru vizite oficiale, gazduind inclusiv ceremonii cu caracter militar. In 1948, Pelesul a fost inchis de autoritatile comuniste iar bunurile de patrimoniu au fost inventariate, o parte dintre ele fiind transferate la Muzeul de Arta din Bucuresti. In 1953 a devenit muzeu, fiind deschis circuitului turistic, lucru care se petrecea insa inca de pe vremea regelui Carol I. Dupa 1990 a fost retrocedat fostului rege Mihai I, ramanand in continuare deschis publicului.

Palatul Brukenthal din Avrig

Resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, aflata la 28 de kilometri, in Avrig, a fost construita in 1785, in stil baroc, fiind inspirata din designul Palatului Schönbrunn din Viena si cel al Palatului Luxembourg din Paris. Initial, aici a fost expusa colectia de arta a baronului, care acum se afla la Muzeul National Brukenthal din Sibiu.

In jurul Palatului Brukenthal din Avrig se afla un urias parc cu fantani arteziene si gradini amenajate in stil francez, englez si olandez. După moartea ultimului descendent al familiei von Brukenthal, palatul a avut mai multi proprietari, pana cand ajunge in patrimoniul Prezbiteriului Comunitatii Evanghelice din Sibiu si este transformat in sanatoriu, cladirea avand acest rol pana in 2005.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago