Natura

Curiozitati din lumea plantelor

Curiozitati din lumea plantelor. In Africa de Nord traieste un copac denumit si copacul necuratului. Acesta are un mare procent de fosfor sub scoarta care-l face sa lumineze. Noaptea poti chiar sa si citesti la lumina acestuia.

Cea mai inalta specie de copaci din lume este eucaliptul. Acesta mai este cunoscut si sub numele de copacul fara umbra sau copacul care transpira foarte mult. Acesta poate atinge aproximativ 150 m.

Arborele-butoi si-a primit denumirea datorita formei pe care o are trunchiul sau. In acesta se acumuleaza apa pentru zilele secetoase, lucru necesar pentru el deoarece se intalneste in zonele desertice.

Arborele Taxus bacata este o gimnosperma veninoasa. 50 mg din aceasta plata sunt suficiente pentru a omora un om (cu exceptia fructelor, care nu sunt veninoase).

Curiozitati din lumea plantelor

Planta care creste cel mai repede este bambusul. Intr-o ora tulpina unui bambus poate creste cu 2-3 cm, iar in 5 saptamani poate ajunge la o inaltime de aproximativ 20 cm. Tot bambusul infloreste abia dupa 100 de ani.

Mimosa pudica, denumita si planta rusinoasa isi inchide frunzele atunci cand este atinsa cu degetul.

Trandafirul nu este folosit doar in parfumerie ci si in medicina. Acesta are efecte astringente si racoritoare care diminueaza durerile de cap.

Planta cu cea mai mare floare este Rafflesia arnoldi. Aceasta creste in insulele Filipine. Floarea ei are circumferinta de 3 m si poate atinge greutatea de 10 kg. Bobocul acestei flori este de aproape trei ori mai mare decat o capatana de varza.

  • Amorphophallus titanum este cea mai inalta floare din lume. Ea are 2,5 m inaltime si 1 m in diametru. Poate cantari peste 75 kg.

Dionaea muscipula este o planta carnivora. Ea are numeroase frunze care au forma unei guri si care se termina cu niste tepi. Cand insectele se aseaza in interiorul frunzelor, acestea se inchid instantaneu. Tepii nu lasa prada sa scape.

Exista in Peru, o specie de cactusi care se pot deplasa. Acestia nu au radacini ci au doar niste excrescente care sunt acoperite cu tepi. Cand vantul bate puternic, acest cactus se deplaseaza pe distante foarte mari, luandu-si hrana si apa din aer.

In locul in care sunt plantate azalee nu mai cresc alte plante, deoarece acestea produc un fel de ciuperca care otraveste solul.

Frunzele cele mai mari sunt ale palmierului rafie. Frunzele arborelui pot ajunge la aproximativ 22 m lungime si 12 m latime si pot adaposti pana la 10 oameni.

Curiozitati din lumea plantelor

Planta cu cea mai larga arie de raspandire este cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cynodon dactylon. Ea poate fi intalnita atat in Canada, cat si in Argentina, in Noua Zeelanda, dar si in Japonia ori Africa de Sud, deci la distante de mii si zeci de kilometri intre diferite puncte ale globului.

Cele mai adanci radacini din lumea plantelor le are o specie de salcam raspandita in Africa de Sud. In anul 1948 a fost descoperit un exemplar al carui radacini patrundeau in pamant pana la adancimea de 45,7 metri.

Cel mai mare rododendron este cel din specia Rhododendron arboreum. In Nepal, un astfel de exemplar a atins inaltimea record de 18,3 metri.

 Curiozitati din lumea plantelor

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago