FLUTURII PRODUCATORI DE MATASE

FLUTURII PRODUCATORI DE MATASE. Bombyx mori, a cărui larvă este impropriu numită “viermele de mătase”, este originar din China, unde era crescut încă din anul 2600 î. Ch. A fost introdus în Europa în cursul secolului al VI-lea, iar în România în secolul al XV-lea. Omizile acestui fluture sunt monofage, hrănindu-se cu frunze de dud. La împupare, omida ţese un cocon (gogoaşa). În funcţie de rasă, gogoşile de mătase au diferite culori şi variază ca mărime şi formă. Bombyx mori este singura insectă domestică, lipsind din natura sălbatică. Produce cea mai fină mătase naturală care, datorită calităţilor sale, este larg utilizată şi apreciată (Fig. 1, a, b).

a

b
Fig. 1 – Bombyx mori: a, adult, b, larva.

În Extremul Orient se cultivă frecvent larvele fluturelui nocturn Antheraea pernyi (Fig. 2). Acestea se hrănesc cu frunze de stejar. La această specie au fost selecţionate rase adaptate la condiţii climatice deosebite. Mătasea din care este ţesut coconul la Antherea pernyi este deosebit de rezistentă, dar nu are calităţile celei produse de Bombyx mori.

Începând din 1974, această specie a început să fie cultivată cu rezultate bune şi în România. Creşterea omizilor acestei specii se face pe tufe de stejar protejate cu plase fine, pentru a se evita atacul păsărilor insectivore.

Fig. 2 – Antheraea pernyi

Antheraea yamamai, specie originară din Japonia, a fost ulterior introdusă şi în China şi India. Din 1862 este cultivată şi în Europa. Omizile acestei specii se hrănesc cu frunze de stejar. Deşi coconul este destul de mare, ţesătura sa nu este foarte densă, astfel că randamentul culturii este relativ scăzut. Firul de la această specie este deosebit de rezistent, fiind folosit la realizarea unor ţesături groase, care însă nu pot fi colorate (Fig. 3).

Antheraea mylitta este o specie larg răspândită în China şi India, omizile sale hrănindu-se cu frunze de stejar. Coconul, de dimensiuni mari, este prevăzut cu o prelungire prin intermediul căreia se prinde de o ramură. Mătasea acestei specii se filează deosebit de uşor, fiind inferioară calitativ doar celei produse de Bombyx mori (Fig. 4).

Samia cynthia este o specie originară din sud-estul Asiei; varietatea pryeri este răspândită în China şi Japonia. Omizile acestei specii se hrănesc cu frunze de cenuşar (Ailanthus sp.) şi au talia mai mică decât a celorlaltor specii. Coconul are formă de fus (Fig. 5).

Fig. 3 – Antheraea yamama

Fig. 4 – Antheraea mylitta

Fig. 5 – Samia cynthia

infolife

Share
Published by
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago