Categories: Diverse

Obiceiuri si traditii in luna februarie (FAURAR)

Obiceiuri si traditii in luna februarie (FAURAR)

Februarie este a doua luna a anului in calendarul Gregorian. Este cea mai scurta luna gregoriana, care are numai 28 sau 29 de zile. Luna are 29 de zile in anii bisecti; in ceilalti ani, luna februarie are 28 de zile.

Numele lunii februarie (latina: Februaris, onis = purificare, curățire) este legat de ritualul curatirii ce se facea anual la 15 februarie. Aceasta luna era inchinata zeului imparatiei subpamantene Februs.

In Romania, luna februarie se mai numește  si “Faurar“, denumirea ei populara fiind legata de mesterii fauri, lucratori ai fierului, sau fierarii, care pregatesc uneltele de munca, ascut sau confectioneaza fiarele sau cutitele de plug inainte de inceperea lucrarilor agricole de primavara.

Intreaga luna februarie e presarata de o multime de traditii populare si asta deoarece ea reprezinta o granita intre anotimpuri, respectiv pregatirea pentru retrezirea la viata a naturii.

Faurar isi deschide evantaiul datinilor cu ziua Sfantului Trifon. In popor, 1 februarie e ziua lui Trif Nebunul, cel despre care se spune ca ar fi speriat-o pe Maica Domnului, in timp ce se îndrepta spre biserica, la 40 de zile dupa nasterea lui Iisus (facandu-se astfel referire la sarbatoarea religioasa a Intampinarii Domnului). Pe de alta parte, se spune că Sfantul Trifon ar fi protectorul viilor si livezilor, alungand viermii, omizile, lacustele, gandacii și alte daunatoare. Prin urmare, pentru a-si proteja recoltele, oamenii tin sarbatoarea cu strictete. Nu muncesc pe 1 februarie, merg la biserica de dimineata, iau aghiazma si stropesc apoi viile, pomii si gradinile.

In a doua zi a lui Faurar, in traditia folclorica exista Stretenia sau Ziua Ursului. Mos Martin are un comportament ciudat in aceasta zi, motiv pentru oameni sa faca prognoze meteorologice. Daca ziua e insorita, se spune ca ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage imediat. Acest gest semnifica prelungirea iernii cu inca 6 saptamani.

Daca cerul e innorat, ursul nu-si vede umbra, ramane afara si astfel prevesteste apropierea primaverii.

In 10 februarie se sarbatoreste Sfantul Haralambie, care tinea ciuma legata cu un lant iar cand oamenii isi pierdeau credinta sau se inmulteau prea mult, ii dadea drumul pe pamant. Daca in ziua aceea era vreme urata sau ploua, se credea ca va ploua inca alte 40 de zile

Sirul datinilor din strabuni continua, pe 11 februarie, cu ziua Sfantului Vlasie. Acesta este protectorul femeilor gravide. Ca să aibă copii frumosi si sanatosi, femeile tin cu strictete sarbatoarea. Se mai spune ca tot in aceasta zi incep sa se întoarca pasarile calatoare. Acum se trezesc la viata si fiorii iubirii, asa ca Dragobetele este mai mult decat binevenit, cu toate obiceiurile lui. Fiul Dochiei sau Navalnicul fura inimile si mintile. E vreme de nunta, de incepere a relatiilor trainice. Se spune ca tinerii trebuie sa se intalneasca unii cu altii, pe 24 februarie, ca sa ramana indragostiti tot anul.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago