Categories: Sanatate

OTITA MEDIE ACUTA

OTITA MEDIE ACUTA

Factorii determinanti sunt reprezentati de germeni ca Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis si mai rar de Pseudomonas aeruginosa si Stafilococcus aureus. Infectarea cu acesti microbi se produce in general pe cale aeriana, prin particule infectate imprastiate in aer prin stranut, tuse, vorbit, dar si prin contact direct cu persoana bolnava.

Factorii favorizanti pentru aparitia otitelor medii infectioase sunt legati in principal de obstructia foselor nazale si a rinofaringelui: viroze respiratorii, sinuzite acute, deviatia de sept nazal, rinita hipertrofica si rinita alergica, tumori ale foselor nazale sau ale rinofaringelui.

Simptomele si evolutia otitei medii

Simptomul cel mai des acuzat este durerea auriculara, care de obicei este brusca, intensa,  pulsatila si accentuata nocturn. Durerea se amelioreaza la caldura locala si la administrarea de antialgice obisnuite.

Scaderea auzului la urechea afectata este un alt simptom constant si este usoara la debut, iar apoi poate deveni moderata, cu variatii in cursul aceleasi zile legate de stranut si suflarea nasului.

Alterarea starii generale, aceasta fiind mai pronuntata la copil decat la adult.

Sunt descrise trei stadii evolutive ale otitei medii in lipsa tratamentului:

1.stadiul preperforativ in care apar simptomele specifice amintite anterior

2.perforatia timpanului: durerea si febra dispar, fiind inlocuite de otoree, ca simptom dominant (lichid purulent care se scurge din ureche). Hipoacuzia (scaderea auzului), se mentine si in acest stadiu, si poate dura cateva saptamani

3.vindecarea: simptomatologia dispare treptat si, de obicei perforatia timpanului se inchide.

Diagnosticul de Otita medie acuta

Se pune pe baza simptomatologiei si a examenului clinic efectuat de catre medicul ORL-ist. Otoscopia (vizualizarea directa a timpanului si a conductului auditiv extern) este de obicei foarte sugestiva pentru stabilirea diagnosticului de boala si de stadiu. In cazul in care timpanul a fost perforat  se recolteaza secretie otica pentru diagnosticul etiologic si efectuarea antibiogramei.

Tratamentul otitei medii acute

Tratamentul etiopatogenic se adreseaza factorului cauzator si mecanismului de producere al infectiei otice. Astfel se folosesc antibiotice eficiente pentru germenii care produc otite medii si infectii ale tractului respirator. Picaturile, spreiurile sau aerosolii, sunt la fel de importante ca antibioticul pentru restabilirea functionalitatii urechii medii.

Tratamentul simptomatic, pentru combaterea durerii si febrei,  include administrarea de antialgice si antipiretice la nevoie, pe cale generala dar si local, instilatii auriculare de solutii anestezice.

Prevenirea otitelor medii infectioase se face in primul rand prin: tratarea cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana, ce reprezinta principalii factori favorizanti; vaccinarea antipneumococica si cresterea rezistentei imunitare a organismului, printr-o  alimentatia sanatoasa si exercitii fizice.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago