Categories: Sanatate

Honigberger, un alt pionier al homeopatiei

Honigberger, un alt pionier al homeopatiei

Sasul transilvanean din Brasov, Johann Martin Honigberger (1795 – 1869) a fost ucenic in farmaciile din Brasov si Bistrita. In cautarea unor oportunitati de castig, a plecat in principatele romane, Moldova si Valahia, si de aici a pornit in lungi calatorii in Orient.

Intre 1815 – 1828 a practicat medicina in Turcia, Siria, Liban, Palestina si Egipt, apoi s-a stabilit in Panyab, la Lahore. Intre 1829-1834, Honigberger a fost medic la curtea maharajahului Ranjit Singh (1780–1839), unde cunoaste si metode arabe si hinduse de tratament, inclusiv plante cu efecte terapeutice, pe care le-a experimentat. In 1834, Honigberger pleaca spre Transilvania, Peshawar, Ahganistan, Buhara si Rusia. Si de data aceasta, pe intreaga durata a calatoriei, Honigberger a practicat medicina, a facut cercetari arheologice, etnografice si botanice, pe care le-a publicat ulterior. Totodata a colectionat antichitati, numismatica si plante medicinale. Johann Martin Honigberger a fost membru al “Societatii Asiatice” din Paris.

In vara anului 1834, in timp ce se afla la Orenburg, Hongberger a intalnit un grup de militari si medici germani aflati in serviciul armatei tarului Rusiei. Medicii germani l-au informat despre descoperirea unei noi metode de vindecare, total diferita de ceea ce se folosise pana atunci, numita homeopatie. Honigberger a fost entuziasmat de veste, convins ca propriile sale explorari in Orient, erau asemanatoare cu cele aflate de la medicii germani. In 1835, Johann Martin Honigberger a plecat din Transilvania, calatorind in Austria, Franta, Germania si Anglia, imbracat in fastuosul sau costum oriental, cumparat din Buhara. In cursul acestei calatorii, una din opririle sale a fost la Paris, unde l-a vizitat pe doctorul Hahnemann, afland chiar de la acesta, principiile si metodele homeopatiei. La recomandarea doctorului Hahnemann, Johann Martin Honigberger s-a dus la Kothen, pentru a discuta cu doctorul Lehmann si a cumpara din farmacia acestuia, preparate homeopatice.

In 1836, in timp ce se afla la Viena, Honigberger a contractat holera si s-a vindecat aplicandu-si un tratament homeopatic, preluat de la doctorul Lehmann. Succesul obtinut l-a determinat sa aplice metode homeopatice pacientilor sai. Intre anii 1836 – 1838 a devenit celebru la Constantinopol, datorita tratarii cazurilor de ciuma prin remedii homeopatice.

In 1839 revine la Lahore, unde face cunoscuta metoda homeopatica si o aplica chiar si maharajahului Raujit Singh. Intre 1845 – 1853 Honigberger a practicat medicina in India, aplicand deopotriva metoda homeopatica si propriul sau sistem medical.

Prin pitorescul si fascinatia personalitatii sale, acesta l-a inspirat si pe Mircea Eliade, fiind eroul semiimaginar al nuvelei sale “Secretul doctorului Honigberger”.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago