Categories: Impresii de calator

Tara de pe 2 continente -Turcia

Intinsa pe doua continente, Turcia (limba turca: Turkiye) este o tara a contrastelor. 97% din suprafata tarii se afla in Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) si 3% in Europa (peninsula Balcanica). Turcia are granite cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak si Siria la sud.

Datorita pozitiei sale geografice intre Europa si Asia si intre trei mari (Marea Neagra, Marea Mediteraneana si Marea Egee), Turcia a fost o rascruce istorica, campul de lupta a mai multor mari civilizatii si un centru de comert.

Turcia este in prezent un magnet pentru iubitorii de istorie, aici poti sa vezi orase antice grecesti, frumuseti ale Imperiului Bizantin si minunile arhitecturale ale Imperiului Otoman.

Capitala Turciei este Ankara, iar cele mai importante orase sunt Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Konya si Antalya.

Ankara este al doilea oras ca marime, dupa Istanbul. Doua dintre cele mai interesante obiective din Ankara sunt Mausoleul Ataturk si Templul lui Augustus si al Romei.

Mausoleul Ataturk este un exemplu grandios de arhitectura moderna si a fost ridicat în cinstea lui Mustafa Kemal Ataturk, liderul Razboiului turc pentru Independenta si primul presedinte al Republicii Turcia.

Edificiul ocupa o suprafata foarte mare si uimeste nu doar prin dimensiuni, ci si prin stil si semnificatie. Mausoleul este situat pe colina Anittepe, iar drumul care conduce spre intrarea in mausoleu este unul special. Are o lungime de 160 de metri, iar pavajul te pune in dificultate. Dalele de piatra sunt asezate la inaltimi inegale, insesizabile vizual din pricina gazonului ce se strecoara printre ele si te poti impiedica foarte usor daca nu privesti in jos in timp ce mergi. Totul are un rost. Se spune ca nu poti merge catre mormantul lui Kemal Ataturk privind mandru in fata. Trebuie sa privesti in jos si sa ai o atitudine solemna, respectuoasa.

Templul lui Augustus si al Romei este cel mai important monument roman din Ankara. Acesta este cunoscut si sub numele de Monumentum Ancyranum si a devenit important atunci cand restaurarea sa a dus la descoperirea unui text (atat in limba latina si greaca) cu testamentul spiritual al lui Augustus.

Cappadocia

Situata la 320 de kilometri de Ankara, capitala Turciei moderne, Cappadocia se desfasora sub forma unui peisaj unic, in alcatuirea caruia intra pesteri, tuneluri si sute de orase subterane sapate de hititi in urma cu peste 3.000 de ani. Aici au fost construite primele manastiri din lume, iar numarul lacasurilor de cult s-a ridicat de-a lungul timpului la peste 200 de biserici.

Chiar daca aspectul sau de la suprafata trezeste in continuare interesul turistilor, adevaratul spirit al Cappadociei este ingropat in adancuri. Sutele de orase subterane si ziduri de aparare sapate in munti sunt conectate pentru a crea una dintre cele mai masive retele terestre din lume. In urma cu 3.500 de ani, aceste locuinte asigurau supravietuirea locuitorilor in timpuri grele. Istoria sangeroasa a zonei aflata la intersectia unor rute comerciale importante, care legau marile imperii ale lumii, China, India, Egipt, Grecia si Roma, ne ofera motivul pentru care bastinasii au preferat sa isi construiasca locuintele in subteran. Romanii, persii si mongolii au purtat batalii sangeroase pentru a controla acest nod.

Piesa de rezistenta este Parcul National Göreme, care a fost inclus in anul 1985 in Patrimoniul Mondial UNESCO si care protejeaza sculpturile in stanca datand din era romana.

Biserica Sfanta Sofia (cunoscuta si sub numele Sfanta Intelepciune), aflata in Instanbul, este considerata ca una dintre cele mai impresionante cladiri din lume. Constructia a fost inceputa in secolul al V-lea de imparatul Iustinian I. Pentru a construi biserica, Iustinian a adus materiale speciale de constructie de pe tot cuprinsul Imperiului. Cand biserica a fost terminata, cupola si tavanul sau au fost in intregime poleite cu aur. Maretia si frumusetea au ajutat-o sa supravietuiasca peste toate obstacolele pe care istoria i le-a scos in cale.

Sfanta Sofia a functionat pe post de biserica pana in anul 1453, cand sultanul Mohammed al II-lea, Cuceritorul, a intrat triumfator in orasul Constantinopol. Acesta a ramas uimit de frumusetea Bisericii Sfanta Sofia, hotarand transformarea ei in moschee imperiala. La inceput, turcii nu au modificat multe lucruri in mareata biserica. Pentru transformarea bisericii in moschee, ei au adaugat, pentru inceput, doar un “mihrab” (o nisa de rugaciune, pe peretele ce indica directia spre orasul Mecca), un “minbar” (amvon) si un minaret de lemn. Dupa oarecare vreme, toate imaginile reprezentate in mozaicurile bisericii au fost acoperite cu tencuiala, ca urmare a unui ordin islamic de interzicerea a reprezentarilor artistice ale persoanelor.

Statiunea Pamukkale se afla la 652 km sud de Istanbul, in regiunea Aegean (sud-vestul Turciei), fiind cu siguranta unul dintre locurile cele mai frumoase din lume. Aici pot fi admirate numeroase izvoare naturale cu apa termala si travertine sculptate in terase stratificate, formand un peisaj cu adevarat mirific. In turca, Pamukkale inseamna “castelul de bumbac“, deoarece suprafata acestui loc are o culoare alba similara cu cea a bumbacului, iar piscinele naturale se inalta asemenea castelelor medievale.

Izvoarele termale, cu temperaturi de 34-35°C, contin minerale importante, cum ar fi creta si calcarul. Proprietatile terapeutice ale apelor sunt cunoscute inca din anul 190 i.Hr cand a fost fondat orasul Hierapolis chiar pe acest platou. Cunoscuta fiind pasiunea romanilor pentru bai si ape termale, orasul a fost inclus in anul 129 i.Hr. in Imperiul Roman si descris ca fiind o statiune balneara.

La cateva sute de metri de Pamukkale se afla o piscina naturala deosebita, Piscina Cleopatrei. Aceasta este plina cu apa termala iar pe fundul sau se gasesc coloane din vechea cetate Hierapolis. Legenda spune ca denumirea piscinei vine de la faptul ca insasi Cleopatra venea aici si facea baie. Printre turci exista convingerea ca femeile care inoata cel putin o data in aceasta piscina, vor intineri cu 10 ani.

Curiozitati despre Turcia

    1. Doua dintre cele sapte minuni ale lumii antice se gasesc pe teritoriul Turciei: templul zeitei Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas, la un kilometru departare de Bodrum.
    2. Cel mai vechi pod din lume inca in uz este un pod construit peste raul Meles din Izmir si dateaza din anul 850 i.e.n.
    3. Constantinopolul, Istanbulul de astazi, a fost capitala a trei mari imperii: Roman, Bizantin si Otoman.
    4. Fecioara Maria si-a petrecut ultimele zile ale vietii in Selçuk, Izmir, in apropiere de ruinele cetatii din Efes.
    5. Situl arheologic de la Göbekli Tepe a scos la iveala in 1994 ramasitele celui mai vechi templu din lume, datand de acum 13.000 de ani! Ca o simpla comparatie, piramidele din Egipt au fost construite acum 2500 de ani.
    6. Faimosul Razboi Troian s-a desfasurat in vestul Turciei, unde astazi se mai pot admira ramasitele “Calului Troian”.
    7. Arca lui Noe a fost localizata pe Muntele Ararat (Agri Dagi) in estul Turciei. Ultima masa luata pe Arca lui Noe, un fel de budinca cu gust dulce (asure), se serveste inca in Turcia.
    8. Cele Sapte Biserici mentionate in Apocalipsa sunt toate situate in Turcia: Efes, Smirna (azi Izmir), Pergam, Tiatira (Nazıllı),  Sardes, Filadelfia (Alasehir) si Laodicea.
    9. Anatolia este locul unde au luat nastere legendele scrise de Homer si Herodot.
    10. Turcii sunt cei care au cultivat lalele pentru prima data. Festivalul Lalelelor are loc in fiecare an in Istanbul, in luna aprilie, perioada in care metropola se transforma in  raiul lalelelor pentru 30 de zile.
    11. Sfantul Nicolae, pe care romanii il sarbatoresc pe 6 decembrie, s-a nascut in zona unde acum este Patara, Turcia.
    12. Turcia are sute de plaje unde se afla “faimoasele steaguri albastre“, simbol european pentru cea mai curata apa din Mediterana.
    13. Rahatul turcesc (lokum, in limba turca) este unul dintre cele mai vechi dulciuri din lume, cu o istorie de peste 500 de ani. Se spune ca Napoleon si Winston Churchill adorau rahatul cu fistic, iar Picasso manca din acest desert in timp ce picta.
    14. In Turcia se gasesc aproximativ 9 000 de specii de flori, din cele 11,500 aflate in toata Europa.
infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago