Categories: Sanatate

Christian Friedrich Samuel Hahnemann la Sibiu (1777 – 1779)

Christian Friedrich Samuel Hahnemann la Sibiu (1777 – 1779)

Hermannstadt, Cibinium, Nagy Szeben, Sibiu, in scrierile vechi Villa Hermanni, era in secolul al XVIII-lea, capitala Transilvaniei. Orasul avea la sfarsitul secolului al XVIII-lea cca. 14000 locuitori. In 1777, Sibiul pastra aspectul medieval al unei cetati cu doua piete central, unde se aflau biserica evanghelica (sec. XIII – sec. XVI) si biserica catolica (sec. XVIII), impreuna cu scolile superioare pe care le patronau. Atat in Piata Mare, cat si in Piata Mica, se aflau cladirile administratiei orasului si ale provinciei, ale breslelor si ale negustorilor, precum si casele patricienilor sasi. In casa Baronului Moringer era amenajata o sala de teatru, unde jucau trupe de actori din Germania, iar noua publicatie “Foaia Teatrala Saptamanala”, aparuta in 1778, oferea informatii despre spectacole si viata literara germana. Orasul avea doua spitale, farmacii si mai multe asezaminte de caritate. In 1776 Loja Francmasonica “Sf. Andrei, la cele trei frunze de nufar” a fost reactivata. La 14 octombrie 1777 era primit in loja Christian Friedrich Samuel Hahnemann, “candidat la medicina si bibliotecar al Excelentei sale, Baronul von Brukenthal”. In loja sibiana se intalnea elita intelectuala, multi dintre participanti avand preocupari stiintifice, mai ales in domeniul istoriei si al stiintelor naturii. Loja sibiana avea stranse legaturi cu lojele din Viena, Leipzig, Erlangen, Tubingen si Braunschweig. Cel care l-a recomandat pe Hanemann a fost, probabil, doctorul Michael Neustadter “Prim doctor al orasului”, consilier in Comisia sanitara, membru fondator al Lojei si “Frate ospitalier”. Michael Neustadter (1736 – 1806) obtinuse titlul de doctor la Erlanger in 1762, cu o lucrare indrumata de profesorul Heinricher Friedrich Delius. Este posibil ca tanarul Hahnemann, ce nu avea inca dreptul sa practice medicina, sa-l fi asistat uneori pe dr. Neustadter, in vizitele sale medicale.

Samuel Hahnemann a locuit in casa Baronului Brukenthal situata in afara zidurilor cetatii, in fata Portii Cisnadiei, numita Gardenhaus, pentru ca avea o frumoasa gradina ornamentala, cu alei decorate cu statui, o sera cu plante exotice, portocali si lamai. Din vara anului 1777 si pana in primavara anului 1779, Samuel Hahnemann a locuit in una din anexele casei, in gradina. In “Casa din gradina” Baronul Brukenthal instalase inca din 1774 biblioteca, cabinetul de numismatica si un mic cabinet de picturi. Probabil ca scurte perioade in verile anilor 1777 – 1778 Hahnemann a locuit la Avrig, una din resedintele de vara ale familiei Brukenthal.

Spre sfarsitul lunii iulie 1777, Joseph Quarin (1733 – 1814) medic si consilier al curtii vieneze si profesor la universitate l-a recomandat pe studentul sau, Samuel Hahnemann, aflat atunci in mare dificultate financiara, Baronului Samuel von Brukenthal, recent numit guvernator al Transilvaniei. Urmarind un model ilustru, cel al doctorului Gerhard Van Svieten, medic personal al familiei imperiale si bibliotecar al Curtii, Brukenthal il primeste pe tanarul Hahnemann ca medic personal si bibliotecar. Ca multumire pentru binefacatorul sau, Hahnemann a dedicat o oda Baronului von Brukenthal, cu prilejul instalarii in functia de guvernator al Transilvaniei la 12 noiembrie 1777. Daca, si in ce masura, a putut Hahnemann sa ofere asistenta medicala familiei si personalului casei Brukenthal este dificil de dovedit, in absenta oricaror documente. Activitatea de bibliotecar este insa bine documentata, pentru ca se pastreaza catalogul alfabetic al bibliotecii Brukenthal, cu inregistrari de carti nou achizitionate, facute de Hahnemann, precum si corectari sau completari ale inregistarilor facute anterior de J. Th. Hermann si J. M. Soterius. Se pastreaza de asemenea o incercare de completare a unui catalog tematic, definitivat mai tarziu. Hahnemann si-a exersat cunostintele de latina, prin catalogarea noilor achizitii de monede imperiale romane, ce intregeau vasta colectie numismatica a Baronului Brukenthal. In 1780, biblioteca Brukenthal cuprindea cca. 5000 de volume si avea deja un caracter enciclopedic. Era un adevarat tezaur al cunostintelor din toate domeniile, incepand cu editii din secolele XVI-XVII ale scrierilor antichitatii si latine, pana la cele mai recente contributii ale carturarilor luminati ai secolului al XVIII – lea. In biblioteca se gaseau de asemenea publicatii ale societatilor stiintifice din marile centre de cultura europene, dar si ziare din Viena, Frankfurt sau Erlangen.

Hahnemann a petrecut un timp privilegiat in biblioteca Brukenthal, avand suficient timp pentru lectura si studii. Numeroase lucrari de medicina puteau fi consultate, de la scrierile lui Hipocrate si Galenius, pana la urmasii lui Paracelsus. Lucrari de botanica, chimie, mineralogie si farmacologie, i-au starnit interesul. De un real folos pentru formarea tanarului aspirant la medicina, erau lucrarile renumitilor profesori de la facultatile de medicina, cum erau Friedrich Hoffmasen de la Universitatea din Halle, Anton van Haen si G. van Swieten de la Viena si ale mentorului acestuia, renumitul profesor Herman Boerhaave de la Universitatea din Leiden. In biblioteca se aflau de asemenea disertatii ale studentilor transilvaneni la medicina. Toate au putut contribui la consolidarea cunostintelor lui Samuel Hahnemann si i-au facilitat obtinerea titlului de doctor, la scurt timp dupa plecarea din Sibiu si inscrierea la Universitatea din Erlangen.

Biblioteca Brukenthal i-a oferit lui Hahnemann si sansa unor lecturi incitante, lucrari controversate, sau chiar interzise de cenzura instituita in teritoriile habsburgice. Una dintre acestea era Systeme de la Nature (Sistemul naturii) scrisa de Baronul Holbach si publicata sub pseudonim la Londra si Amsterdam, in 1770. La doar doua saptamani dupa stabilirea la Erlengen, Hahnemann cauta un editor care sa-i accepte traducerea germana a acestei lucrari, pe care a facut-o dupa exemplarul aflat in biblioteca Brukenthal, la Sibiu.

infolife

Recent Posts

Servus!

Sunt Cristina Maria … cand eram copil tare mult mi-ar fi placut sa am si…

3 years ago

Planta sau animal ?

Planta sau animal ? In junglele din Peru si Ecuador, aflate la peste 2000 metri…

4 years ago

Beneficiile consumului de lamaie

Beneficiile consumului de lamaie - Vitamina C este vitala pentru cresterea si intretinerea organismului, lamaia…

4 years ago

Albinele se drogheaza?

Albinele se drogheaza? La fel ca si noi, oamenii, albinele devin dependente de nectarul unor…

4 years ago

Buburuza, simbolul norocului

Buburuza, simbolul norocului Gargarita rita Zboara-n poienita Unde vei zbura Acolo va fi casa mea.…

4 years ago

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor!

Sunetul albinelor poate fi tamaduitor! Cercetatorii au descoperit ca sunetul albinelor poate fi tamaduitor… Astfel,…

4 years ago